
hoofdingrediënten
waldorfsalade
50
g
gepelde walnoten
1
st
zoetzure appel
½
st
knolselderij van ca. 500 g
½
st
citroen, het sap ervan
0,3
dl
slagroom
40
g
mayonaise op citroenbasis (zelf maken volgens basisreceptuur)
ossenhaas, paksoi
3,75
dl
vleesbouillon van poeder
6
g
agar agar
14
pl
katenspek
1,4
kg
ossenhaas
7
st
vastkokende aardappelen
2
st
paksoi
truffeljus
3
st
sjalot
150
g
champignons
75
ml
madeira
3
dl
kalfsjus
75
ml
truffeljus
allesbinder
bereiding
- Waldorfsalade: Schil de knolselderij, was hem goed, maak droog en wrijf in met citroensap tegen het verkleuren.
- Snijd in dunne plakken en daarna in zeer dunne reepjes (julienne). Doe hetzelfde met de appel.
- Hak de walnoten grof.
- Klop de slagroom stijf en vermeng met de mayonaise.
- Vermeng noten, selderij- en appel-julienne met de mayonaise en voeg eventueel nog zout en witte peper toe en laat het geheel een half uur rusten in de koeling.
- Ossenhaas, paksoi: maak 375 ml vleesbouillon van de poeder en breng aan de kook.
- Voeg agar agar toe en laat het geheel kort koken tot het gaat binden.
- Giet de massa in een dun laagje op metalen dienblaadjes en zet in de koeling.
- Beleg het katenspek met de Waldorfsalade en rol de plakken op.
- Snijd de gelei in banen, leg de spekrolletjes erop en wikkel ze in de gelei.
- Kruid de ossenhaas en braad deze mooi rosé, kerntemperatuur 55°C. Bewaar in de oven niet warmer dan 55°C.
- Schil de aardappelen en snijd er dikke plakken van en kook ze half gaar en bak ze daarna in boter met zout en peper.
- Maak de paksoi schoon, haal de bladeren los en snijd het groen eraf en stoom deze in ca. 5 minuten beetgaar.
- Truffeljus: Snijd de sjalotjes en de champignons fijn en zweet beide aan in wat boter.
- Blus het geheel af met de Madeira.
- Voeg de kalfsjus en de truffeljus toe en laat iets inkoken en laat staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Vlak voor uitserveren: Passeer de jus en binden met allesbinder.
presentatie
- Snijd de ossenhaas in 28 plakken.
- Verdeel de aardappel en ossenhaasplakken over de borden
- Daarop komt een rolletje met Waldorfsalade en groen van de paksoi, de stengel ernaast en de jus om het mee af te maken.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


