
hoofdingrediënten
butterscotch ijs
150
g
bruine suiker
45
g
boter
¾
dl
water
3
st
eierdooiers
2¼
dl
melk
3¾
dl
room
vanille ijs
3
st
eieren
150
g
suiker
15
g
vanillesuiker
5
dl
volle melk
2
dl
room
¼
st
citroen (sap van)
biscuitdeeg
150
g
eidooier
170
g
suiker
210
g
gezeefde bloem
225
g
eiwit
15
g
maïzena
200
g
rozijnen
2
dl
bruine rum
italiaans schuim
150
g
suiker
1
dl
water
4
st
eiwitten
50
g
poedersuiker
50
g
suiker
presentatie
½
dl
water
100
g
suiker
1½
dl
room
bereiding
- Butterscotch ijs. Zet 2 platte rvs schalen in de vriezer. Zet 10 borden koud weg.
- Doe voor het ijs de bruine suiker met boter in een pan met dikke bodem.
- Roer de massa en laat 1 minuut doorkoken. Voeg het water toe en laat het geheel nog eens 5 minuten doorkoken tot het stroperig wordt.
- Laat de massa afkoelen.
- Klop de eidooiers los en voeg de melk toe. Verwarm au bain marie en klop lobbig.
- Voeg de suikersiroop toe en laat afkoelen.
- Sla de room lobbig en meng door de massa en draai er mooi ijs van.
- Vanille ijs. Klop de eieren met de suiker, citroensap en de vanillesuiker in een kom los.
- Verwarm de melk en giet die bij het eimengsel. Verwarm au bain marie en klop lobbig en laat afkoelen.
- Klop de room lobbig en meng door de massa en draai er mooi ijs van.
- Laat beide ijssoorten opstijven in de vriezer. Maak van elk ijssoort met de kleinste ijsknijper bolletjes.
- Druk de bolletjes een beetje plat tot een doorsnee van 6 cm en leg ze op een koude rvs schaal terug in de vriezer.
- Biscuitdeeg. Suiker met eiwit samen luchtig opkloppen en de luchtig geklopte eidooier toevoegen. Maïzena en gezeefde bloem er luchtig doorheen spatelen.
- Bekleed een bakplat met bakvast papier en strijk het deeg hierop uit.
- Bak af op 190°C gedurende ongeveer 7 minuten in een voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen en steek er 28 rondjes uit van 6 cm doorsnede.
- Laat de rozijnen weken in de lauwwarme rum.
- Italiaans schuim. Kook de suiker met het water tot een siroop tot 120 graden. Klop de eiwitten met de poedersuiker zeer stijf op. Voeg nu al kloppend de 50 g suiker toe tot het eiwit luchtig is.
- Voeg dan de suikersiroop in een dun straaltje toe onder voortdurend kloppen.
- Afwerking. Plaats een biscuitrondje op de koude rvs plaat en leg er wat geweekte rozijnen op.
- Leg daarop een vanille ijsschijf. Dek dit af met een tweede biscuitrondje en leg daarboven op een butterscotch ijsschijf.
- Bestrijk elk torentje met een palletmes met schuim en spuit met een spuitzak een mooie rozet op elk torentje.
- Zet ze tot gebruik in de vriezer.
presentatie
- Breng het water met de suiker aan de kook tot het karameliseert.
- Voeg de room toe en roer de massa glad.
- Maak een kornetje en spuit daarmee karamelruitjes op de koude borden.
- Plaats in het midden het torentje die je kleurt met de gasbrander.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


