Nagerecht

Omelette siberienne

menu: december 2007

14 personen

hoofdingrediënten

butterscotch ijs

150
g
bruine suiker
45
g
boter
¾
dl
water
3
st
eierdooiers
dl
melk
dl
room

vanille ijs

3
st
eieren
150
g
suiker
15
g
vanillesuiker
5
dl
volle melk
2
dl
room
¼
st
citroen (sap van)

biscuitdeeg

150
g
eidooier
170
g
suiker
210
g
gezeefde bloem
225
g
eiwit
15
g
maïzena
200
g
rozijnen
2
dl
bruine rum

italiaans schuim

150
g
suiker
1
dl
water
4
st
eiwitten
50
g
poedersuiker
50
g
suiker

presentatie

½
dl
water
100
g
suiker
dl
room

bereiding

  1. Butterscotch ijs. Zet 2 platte rvs schalen in de vriezer. Zet 10 borden koud weg.
  2. Doe voor het ijs de bruine suiker met boter in een pan met dikke bodem.
  3. Roer de massa en laat 1 minuut doorkoken. Voeg het water toe en laat het geheel nog eens 5 minuten doorkoken tot het stroperig wordt.
  4. Laat de massa afkoelen.
  5. Klop de eidooiers los en voeg de melk toe. Verwarm au bain marie en klop lobbig.
  6. Voeg de suikersiroop toe en laat afkoelen.
  7. Sla de room lobbig en meng door de massa en draai er mooi ijs van.
  8. Vanille ijs. Klop de eieren met de suiker, citroensap en de vanillesuiker in een kom los.
  9. Verwarm de melk en giet die bij het eimengsel. Verwarm au bain marie en klop lobbig en laat afkoelen.
  10. Klop de room lobbig en meng door de massa en draai er mooi ijs van.
  11. Laat beide ijssoorten opstijven in de vriezer. Maak van elk ijssoort met de kleinste ijsknijper bolletjes.
  12. Druk de bolletjes een beetje plat tot een doorsnee van 6 cm en leg ze op een koude rvs schaal terug in de vriezer.
  13. Biscuitdeeg. Suiker met eiwit samen luchtig opkloppen en de luchtig geklopte eidooier toevoegen. Maïzena en gezeefde bloem er luchtig doorheen spatelen.
  14. Bekleed een bakplat met bakvast papier en strijk het deeg hierop uit.
  15. Bak af op 190°C gedurende ongeveer 7 minuten in een voorverwarmde oven.
  16. Laat afkoelen en steek er 28 rondjes uit van 6 cm doorsnede.
  17. Laat de rozijnen weken in de lauwwarme rum.
  18. Italiaans schuim. Kook de suiker met het water tot een siroop tot 120 graden. Klop de eiwitten met de poedersuiker zeer stijf op. Voeg nu al kloppend de 50 g suiker toe tot het eiwit luchtig is.
  19. Voeg dan de suikersiroop in een dun straaltje toe onder voortdurend kloppen.
  20. Afwerking. Plaats een biscuitrondje op de koude rvs plaat en leg er wat geweekte rozijnen op.
  21. Leg daarop een vanille ijsschijf. Dek dit af met een tweede biscuitrondje en leg daarboven op een butterscotch ijsschijf.
  22. Bestrijk elk torentje met een palletmes met schuim en spuit met een spuitzak een mooie rozet op elk torentje.
  23. Zet ze tot gebruik in de vriezer.

presentatie

  1. Breng het water met de suiker aan de kook tot het karameliseert.
  2. Voeg de room toe en roer de massa glad.
  3. Maak een kornetje en spuit daarmee karamelruitjes op de koude borden.
  4. Plaats in het midden het torentje die je kleurt met de gasbrander.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten