
hoofdingrediënten
pizzadeeg
gamba
14
st
gamba (ongepeld)
2
el
olijfolie
1
tn
knoflook
1/5
bs
basilicum
14
st
pijnboompitjes
pizzadeeg
7
g
droge gist
1/2
tl
poedersuiker
250
g
bloem
1
el
olijfolie
185
ml
warm water
1/2
tl
zout
pesto
50
g
basilicum
50
g
geraspte parmezaanse kaas
50
g
pijnboompitjes
2
tn
knoflook
1
dl
olijfolie (extra vergine)
zeezout
versgemalen zwarte peper
bereiding
- Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal en bak ze in olijfolie gaar. LET OP Geef de schalen aan degenen die het voorgerecht bereiden.
- Pers het teentje knoflook uit en snijd de basilicum in smalle reepjes.
- Doe de gebakken gamba’s met de knoflook en de basilicum in een kom, dek af met plastic folie en zet 30 minuten in de koeling.
- Pizzadeeg: Zeef de bloem en 0,5 theelepel zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Meng de poedersuiker, het warme water en de gist in een kleine kom en zet afgedekt apart totdat het mengsel schuimig wordt.
- Giet het gistmengsel in het kuiltje van de kom met de bloem en voeg de olie toe. Meng met een plat mes totdat er deeg ontstaat.
- Doe het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en kneed totdat het deeg glad is.
- Doe het deeg in een grote, licht ingeoliede kom, dek af met plastic folie en laat het deeg 45 minuten staan totdat het twee keer in volume is toegenomen.
- Pesto: Houd 14 blaadjes basilicum apart voor de garnering.
- Doe de basilicum met de Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en knoflookteentje in een vijzel en stamp het fijn, voeg olijfolie toe en zeezout en zwarte peper naar smaak.
- Verwarm de oven voor op 230ºC. Druk het deeg in, kneed het 8 minuten totdat het elastisch is, verdeel het in 14 gelijke porties en maak er balletjes van.
- Rol met de deegroller elk balletje uit tot een rondje van 3-4 mm dikte en 6 cm doorsnee.
- Prik een paar keer met een vork in het deeg en bestrijk het met olie. Laat balletjes die nog niet zijn uitgerold bedekt zodat ze niet uitdrogen.
- Leg de rondjes op een bakmat op de bakplaat bestrijk ze met pesto, leg een garnaal, basilicumblaadje en pijnboompitje midden op elke pizza en bak ze 8-10 minuten in de oven.
presentatie
- Leg de pizza’s op een klein bordje en serveer uit.
- Garneer met een basilicumblaadje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
90 minuten
wijnsuggestie
Trebbiano d’Abruzzo DOC



