Nagerecht

Meloen met Citroencrème

menu: juni 2005

14 personen

hoofdingrediënten

3
st
gallia- of honing meloenen
5
dl
moscato d’asti
1
st
pak bladerdeeg
poedersuiker
4-5
st
citroenen
175
g
crème fraîche
7
bl
gelatine
5
dl
slagroom
175
g
suiker
4
st
eidooiers

ijs

dl
moscato d’asti
100
g
suikersiroop (1:1)
4
st
citroenen
1
bl
druiven (ontpit)
2
st
eiwitten

sabayon

1
st
citroen (sap)
dl
witte wijn
2
el
suiker
2
st
eidooiers

bereiding

  1. Citroencrème. Week de gelatine in water. Klop de room tot yoghurtdikte. Verwarm het citroensap en los hierin de gelatine op. Laat afkoelen. Klop de 4 eidooiers en de suiker op, roer daar het citroensap en de crème fraîche met een garde glad door. Spatel de room erdoor en laat opstijven in de koeling.
  2. Meloen: Snijd de meloen doormidden en verwijder het zaad. Draai zoveel mogelijk bolletjes uit de meloen (10 p.p.) Marineer de meloenbolletjes 1 uur in de Moscato d’Asti. (gebruik later de Moscato om er ijs van te draaien)
  3. Bladerdeeg. Snijd rechthoekjes van 6 x 4 cm. Inprikken met een vork, opdat het deeg vrijwel niet rijst. Bestrijk het deeg met eigeel. Bladerdeeg afbakken in de oven op 180°C in ongeveer 15 minuten. Strooi er direct uit de oven wat poedersuiker op.
  4. IJs. Citroenen uitpersen. Citroensap, het druivensap uit het blik en de Moscato d’Asti tot ijs draaien.
  5. Maak de suikersiroop door 50 gram suiker en 50 gram water op het vuur op te lossen. Zorg ervoor, dat het goed heet wordt. (1:1 wil zeggen 1 deel suiker op 1 deel water.)
  6. Maak van de eiwitten een merengue italienne: Doe hiervoor de eiwitten in de Kitchen Aid en sla ze stijf. Voeg er al draaiende vervolgens de hete suikersiroop er langzaam bij. Laat draaien tot de kom koud aanvoelt (minstens 15 min).
  7. Hak de druiven grof. Voeg de merengue toe wanneer het ijs op halve dikte is. Voeg dan ook de druiven toe. Bewaar het ijs in de diepvries tot gebruik.
  8. Sabayon. Maak van de citroensap, wijn, eierdooiers en de suiker een sabayon op het vuur of au bain marie.

presentatie

  1. Leg twee rijtjes van 5 meloenbolletjes naast elkaar midden op het bord. Spuit de citroencrème over de meloenbolletjes. Leg het bladerdeegdakje op de crème. Leg een mooi bolletje ijs naast de meloenbolletjes. Schep een lepeltje sabayon erover of naast.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten