
hoofdingrediënten
lamsvlees
Lamsrump
1,4
kg
lamsrump
6
el
olijfolie
3
tk
tijm
Linzensalade
200
g
du puy linzen
270
g
winterwortel
500
g
knolselderij
2
st
bosui
1/2
bs
platte peterselie
zeezout, peper uit de molen
Aardappel gratin
800
g
charlotte aardappelen
4,5
dl
melk
4,5
dl
room
2
tn
knoflook
2
tk
tijm
2
bl
laurier
150
g
geraspte gruyere kaas
bereiding
- Lamsrump: Dep het vlees droog, doe het in een schaal en meng met olijfolie en tijmblaadjes. Laat marineren. Een half uur voor uitserveren: Bak het vleesrondom bruin in olie met boter, breng op smaak met peper en zout. Doe het vlees in een warme ovenschaal en zet in een oven van 125 graden. Steek een temperatuurmeter in een stuk vlees. Het vlees is rosé bij een kerntemperatuur tussen 58 à 60 graden. Deglaceer de pan met enkele lepels vinaigrette en bewaar dit tot uitserveren.
- Linzensalade: kook de linzen in ruim water met zout gaar, giet ze dan af en laat uitlekken. Schil de wortel en knolselderij en snijd in kleine blokjes. Snijd de bosui in reepjes. Bak in olijfolie tot de groente beetgaar en licht gekleurd is. Meng met de linzen en wat gehakte peterselie. Meng dan met 3 el vinaigrette (of naar smaak) en zet afgedekt weg.
- Gratin: Schil de aardappels en snijd dunne plakjes op de snijmachine stand 9. Breng melk en room met de kruiden, knoflook en zeezout aan de kook. Voeg de plakjes aardappel toe en laat zachtjes koken tot ze bijna gaar zijn. Haal de aardappelschijfjes voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en bewaar het melkroommengsel.
- Vet 14 ramequins in met boter en verdeel de aardappelschijfjes in laagjes over de ramequins. Strooi 2/3 van de Gruyere tussen de aardappellaagjes en strooi er ook wat peper uit de molen over. Schep dan wat van het melkroommengsel in de ramequins. Bestrooi de bovenkant met de rest van de Gruyere. Zet vlak voor uitserveren 10 à 15 minuten in de oven op 180 graden tot de kaas goudbruin is.
- Vlak voor uitserveren: Verwarm de linzensalade voorzichtig.
- Laat de lamsrump in aluminiumfolie rusten voordat het vlees gesneden wordt. Snijd de lamsrump in plakjes en voeg het vrijkomende vocht toe aan de jus in de gedeglaceerde pan, laat even doorkoken en zeef de jus dan. Houd warm.
presentatie
- Leg op ieder warm bord een ring en schep daar wat warme linzensalade in.
- Leg daar enkele plakjes lamsrump op en garneer met gehakte peterselie.
- Druppel hier wat jus over.
- Zet op ieder bord een ramequin met aardappelgratin.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Cañada Negra – Organic wine, Condado de Haza Crianza


