
hoofdingrediënten
gerookte zalm
200
g
gerookte zalm snippers
400
g
aardappelen (bloemig)
125
g
doperwten (diepvries)
2
st
lente uitjes
1
st
citroen
paneermeel
¼
bs
peterselie
¼
bs
dille
100
g
gepasteuriseerd heel ei (uit pak)
peper en zout
2
dl
citroenmayonaise, zelf maken basisrecept
bereiding
Bereiding:
- Kook de aardappelen gaar en maak er een stevige puree van met wat melk en een beetje gesmolten boter.
- Kook de erwtjes gaar, pureer de erwtjes, druk ze door een grove zeef en meng dit met de aardappelpuree en de zalmsnippers, breng op smaak met de verse fijngehakte kruiden, wat citroensap, peper en zout.
- Laat de puree afkoelen om op te stijven. Gebruik de blastchiller.
- Maak een mayonaise volgens basisrecept en voeg wat rasp van de citroen en extra citroensap toe.
- Klop de gepasteuriseerde eieren los in een schaal. Voeg iets zout toe aan het paneermeel en doe dit in een andere schaal.
- Maak van de afgekoelde puree balletjes ter grootte van een bitterbal.
- Haal ze door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
- Herhaal dit zodat er een dubbele dunne laag paneermeel om de balletjes zit.
- Verhit het frituurvet vlak voor uitserveren op 180 gr en bak ze rondom bruin in 3 tot 4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
presentatie
Presentatie:
- Serveer het balletje met een prikker op een bordje en serveer met een schaaltje citroenmayonaise.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
La Croix de la Résidence Chardonnay, Riff Pinot grigio


