Nagerecht

Koffie meringues met koffie-roomijs en koffie banaan smoothie

menu: januari 2014

14 personen

hoofdingrediënten

Meringues en sterke koffie

Koffie merinques

90
g
eiwit
185
g
donkerbruine basterdsuiker
2
el
oploskoffie

Koffie-roomijs

1,25
dl
heet (niet kokend) water
30
g
oploskoffie (nescafe)
mp
speculaaskruiden
3
dl
garderoom (koksroom)
120
g
eidooier
75
g
donkerbruine basterdsuiker
3
dl
slagroom

Koffie banaan smoothie

2,7
dl
afgekoelde vers gezette koffie
2
st
rijpe bananen!
2
el
honing
2,7
dl
natuur yoghurt
melk
vanille extract 6tot10 druppels
0,5
tl
kaneelpoeder
14
bl
munt

Overig

1,5
dl
slagroom
2
el
suiker
42
st
chocolade mokkaboontjes
2
el
zilveren pilltjes (taartdecoratie)
poedersuiker

bereiding

  1. Koffie meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Mix het eiwit tot er zachte pieken ontstaan en voeg beetje bij beetje de donkere basterdsuiker toe, mix totdat de suiker goed is opgenomen en een taai schuim ontstaan is. 
  3. Wrijf de oploskoffie door een fijne zeef en spatel het verkregen poeder door het eiwitschuim.
  4. Schep het schuim in een spuitzak met grove kartelmond en spuit rozetten (42st) op een bakmatje.
  5. Laat  in ongeveer 1 uur gaarbakken in de oven, laat ze in de oven afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
  6. Koffie-roomijs. Giet het hete water over de oploskoffie en laat 5 minuten staan.
  7. Doe de koffie in een pan en voeg de speculaaskruiden en garderoom toe. Zet op een laag vuur en breng tegen de kook aan.
  8. Klop de eidooier met de basterdsuiker tot een dik romig mengsel en giet er dan het koffie-roommengsel al roerend bij. Blijf roeren tot het bindt. Laat het mengsel afkoelen.
  9. Klop de slagroom lobbig en schep door het afgekoelde koffieroommengsel en draai er ijs van in de ijsmachine.
  10. Koffie banaan smoothie. Snijd 1,5 banaan in kleine stukjes en vries ze in. 
  11. Zet koffie en plaats een half uur in de vriezer om af te koelen.
  12. Doe de koffie, bevroren banaan, yoghurt, honing, vanille extract en kaneelpoeder in een blender.
  13. Vul aan met melk tot je 7,5 dl hebt en mix het geheel tot een smoothie.
  14. Giet de smoothie in ovale glaasjes.
  15. Overig. Klop de slagroom met de suiker stijf en doe in een spuitzak met kartelmond.

presentatie

  1. Zet het koffie-roomijs rechts op een langwerpig bordje, spuit er een toefje slagroom op, leg er 3 chocolade mokkaboontjes en een paar zilveren pilletjes op.
  2. Zet de smoothie links.
  3. Snijd de overgebleven halve banaan in kleine stukjes en leg samen met een blaadje munt op de smoothie.
  4. Bestrooi de koffiemeringues met poedersuiker en leg ze tussen het sorbetijs en de smoothie.

 

voorbereidingstijd

30 minuten

bereidingstijd

90 minuten

wijnsuggestie

Koffielikeur

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten