Nagerecht


Koffie meringues met koffie-roomijs en koffie banaan smoothie
menu: januari 2014
14 personen

hoofdingrediënten
Meringues en sterke koffie
Koffie merinques
90
g
eiwit
185
g
donkerbruine basterdsuiker
2
el
oploskoffie
Koffie-roomijs
1,25
dl
heet (niet kokend) water
30
g
oploskoffie (nescafe)
mp
speculaaskruiden
3
dl
garderoom (koksroom)
120
g
eidooier
75
g
donkerbruine basterdsuiker
3
dl
slagroom
Koffie banaan smoothie
2,7
dl
afgekoelde vers gezette koffie
2
st
rijpe bananen!
2
el
honing
2,7
dl
natuur yoghurt
melk
vanille extract 6tot10 druppels
0,5
tl
kaneelpoeder
14
bl
munt
Overig
1,5
dl
slagroom
2
el
suiker
42
st
chocolade mokkaboontjes
2
el
zilveren pilltjes (taartdecoratie)
poedersuiker
bereiding
- Koffie meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Mix het eiwit tot er zachte pieken ontstaan en voeg beetje bij beetje de donkere basterdsuiker toe, mix totdat de suiker goed is opgenomen en een taai schuim ontstaan is.
- Wrijf de oploskoffie door een fijne zeef en spatel het verkregen poeder door het eiwitschuim.
- Schep het schuim in een spuitzak met grove kartelmond en spuit rozetten (42st) op een bakmatje.
- Laat in ongeveer 1 uur gaarbakken in de oven, laat ze in de oven afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
- Koffie-roomijs. Giet het hete water over de oploskoffie en laat 5 minuten staan.
- Doe de koffie in een pan en voeg de speculaaskruiden en garderoom toe. Zet op een laag vuur en breng tegen de kook aan.
- Klop de eidooier met de basterdsuiker tot een dik romig mengsel en giet er dan het koffie-roommengsel al roerend bij. Blijf roeren tot het bindt. Laat het mengsel afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig en schep door het afgekoelde koffieroommengsel en draai er ijs van in de ijsmachine.
- Koffie banaan smoothie. Snijd 1,5 banaan in kleine stukjes en vries ze in.
- Zet koffie en plaats een half uur in de vriezer om af te koelen.
- Doe de koffie, bevroren banaan, yoghurt, honing, vanille extract en kaneelpoeder in een blender.
- Vul aan met melk tot je 7,5 dl hebt en mix het geheel tot een smoothie.
- Giet de smoothie in ovale glaasjes.
- Overig. Klop de slagroom met de suiker stijf en doe in een spuitzak met kartelmond.
presentatie
- Zet het koffie-roomijs rechts op een langwerpig bordje, spuit er een toefje slagroom op, leg er 3 chocolade mokkaboontjes en een paar zilveren pilletjes op.
- Zet de smoothie links.
- Snijd de overgebleven halve banaan in kleine stukjes en leg samen met een blaadje munt op de smoothie.
- Bestrooi de koffiemeringues met poedersuiker en leg ze tussen het sorbetijs en de smoothie.
voorbereidingstijd
30 minuten
bereidingstijd
90 minuten
wijnsuggestie
Koffielikeur


