Hoofdgerecht

Kipfilet met balsamico-azijn met een Siciliaanse aardappelsalade

menu: april 2012

14 personen

hoofdingrediënten

siciliaanse aardappelsalade

1,2
kg
nieuwe aardappelen (vastkokend. bijv. nicola)
4
el
gezouten kappertjes
20
st
troskerstomaatjes (honingtomaten)
8
st
ansjovisfilets in olijfolie
20
st
zwarte gemarineerde olijven
1
st
rode ui
½
bs
verse oregano

kipfilets met balsamicoazijn

14
st
kipfilets (scharrelkip)
8
st
tomaten (roma tomaten)
5
st
lente-uitjes
2
st
rode paprika’s
24
st
zwarte olijven zonder pit
6
el
balsamicoazijn
4
el
olijfolie extra vergine
60
g
boter
peper en zout

bereiding

  1. Aardappelsalade. Schil de aardappelen. Was en droog ze en snijd ze in blokjes van 1 x 1 cm. Kook ze in weinig water gaar in ongeveer 6-8 minuten. Giet ze af en laat afkoelen.
  2. Doe de kappertjes in een zeef en spoel ze grondig af onder stromend water. Was de troskerstomaatjes en snijd ze in vieren. Hak de ansjovisfilets grof. Pel de uien en snijd ze 1 keer door. Snijd elke helft in heel dunne plakjes.
  3. Doe de aardappelblokjes in een grote mengkom. Strooi de kappertjes erover en vervolgens de tomaatjes, de ansjovis, de olijven en de ui. Voeg zout en peper toe, 2 eetlepels verse gehakte oregano en een flinke scheut olijfolie. Schep alles voorzichtig door elkaar.
  4. Spreid de salade uit op een platte schaal en zet tot gebruik apart op kamertemperatuur.
  5. Kipfilets. Kook water in een grote pan. Haal deze van het vuur. Snijd met een mes het vel van elke tomaat kruislings in. Leg de tomaten gedurende 1 minuut in het kokende water. Schep ze eruit en trek het vel eraf. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  6. Hak de lente-uitjes fijn. Was en halveer de paprika’s. Verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Snijd de olijven 1 keer door.
  7. Leg de kipfilets op een grote snijplank en kruid ze aan beide zijden met peper en zout en smeer ze vervolgens in met de balsamicoazijn (Tip: met je vingers insmeren). Bewaar de overgebleven balsamicoazijn voor de saus.
  8. Gebruik voor het aanbraden 2 pannen. Verdeel de hoeveelheid boter en olie over de 2 pannen. Verhit de boter en de olie. Leg de kipfilets in de 2 pannen en bak ze aan beide zijden goudbruin (let op temper het vuur tijdig). Doe de kipfilets uit de ene pan bij de andere pan en laat ze vervolgens (in 1 pan) op een lager vuur nog enkele minuten half gaar worden.
  9. Doe de kipfilets over in een ruime ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
  10. Maak in het achtergebleven vet de saus door de in kleine stukjes gesneden paprika, lente-ui en tomaat gedurende enkele minuten zachtjes te bakken. Doe er de overgebleven balsamicoazijn bij en de olijven en laat enkele minuten inkoken.
  11. Giet de saus over de kipfilets en zet de ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie, nog 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C (kerntemperatuur 70° C).

presentatie

  1. Leg op elk bord een kipfilet en schep er een flinke lepel van de saus over en er omheen.
  2. Serveer er de aardappelsalade bij.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten