dessert
Kaneelparfait met speculaas en creme anglaise met kaneelkrokantje
menu: december 2016
14 personen

hoofdingrediënten
parfait, creme anglaise, krokantje
kaneelparfait
150
g
eidooier, gepasteuriseerd
150
g
heel ei, gepasteuriseerd
175
g
suiker
6
dl
slagroom
1
el
kaneel
creme anglaise
3
dl
volle melk
1
st
vanillestokje
150
g
eidooier, gepasteuriseerd
100
g
suiker
afwerking
250
g
amandelspijs
100
g
speculaas fijngemalen
metalen ringen bekleed met plastic folie
krokantje
0,85
dl
slagroom
150
g
suiker
45
g
bloem
kaneel, naar smaak
bereiding
- Kaneelparfait: De eidooiers met heel ei, kaneel en suiker au bain marie kloppen tot het goed gaat binden.
- Haal van het vuur en klop luchtig.
- Klop de slagroom lobbig.
- Spatel voorzichtig de room door de eiermassa zodat het geheel luchtig blijft.
- Zet even koud weg zodat het iets op kan stijven.
- Rol de amandelspijs dun uit met een deegroller tussen twee velletjes bakpapier.
- Steek er 14 rondjes uit met een metalen ring die je ook gebruikt voor de parfaittaartjes.
- Neem de metalen ringen en leg hierin het rondje van de amandelspijs.
- Bekleed de ringen met een stukje plastic folie.
- Giet er de parfait in en zet in de vriezer.
- Maal de speculaasjes fijn en strooi dit voor het opdienen op de taartjes.
- Crème anglaise: Breng de melk met het in de lengte opengesneden vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
- Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg eruit en doe het terug in de melk.
- Klop eidooiers met suiker romig.
- Voeg de warme melk toe en blijf au bain marie kloppen tot er een crème ontstaat.
- Zeef de crème eventueel en zet weg in een spuitflesje.
- Krokantje: Meng alles goed door elkaar en smeer dun uit op twee bakmatjes.
- Bak af op 180ºC tot ze goudbruin zijn, laat iets afkoelen, breek er schotsen van en bewaar in een afgesloten doos tot gebruik.
presentatie
- Neem een rond bord en zet in het midden het taartje met de fijn gemalen speculaas.
- Giet er wat crème anglaise omheen.
- Garneer af met een kaneelkrokantje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Duke of Clarence Madeira


