
hoofdingrediënten
kalkoen, aardappel, witlof
800
g
kalkoenfilet
175
g
gedroogde abrikozen
75
g
pistachenoten
250
g
roomkaas
1
el
honing
24
pl
katenspek
aardappelkroketjes
600
g
aardappel (bintje)
60
g
eidooier, gepasteuriseerd
40
g
boter
melk, scheut
peper, zout en nootmuskaat
paneermeel
bloem
heel ei, gepasteuriseerd
witlof
7
st
witlof
50
g
pijnboompitten
boter
sherryazijn, scheut
peper en zout
saus
500
ml
gevogeltefond
250
ml
rode port
1
el
honing
1
el
aceto balsamico
1
tk
tijm
50
g
ijskoude boter
bereiding
- Aardappelkroketjes: Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water.
- Giet ze af en droog even op het vuur.
- Pureer en voeg eidooier, boter en eventueel een scheut warme melk toe, de puree moet stevig blijven.
- Kruid af met peper, zout en nootmuskaat uit de molen.
- Laat de massa afkoelen in de koeling.
- Maak pureerolletjes met de krokettenmaker, snijd er kroketjes van en zet ze even in de snelvriezer.
- Vul een schaal met bloem, één met losgeklopte eieren en één met paneermeel.
- Wentel de kroket door de bloem, daarna door losgeklopt ei en tenslotte door de paneermeel. Herhaal deze handeling nogmaals.
- Bewaar ze in de koeling en frituur voor uitgifte op 180ºC.
- Kalkoen: Leg de kalkoenfilet (3 stuks) tussen plastic en sla met de hakbijl plat.
- Bestrooi de kalkoen met peper en zout.
- Snijd de abrikozen fijn en hak de pistachenoten fijn.
- Meng dit met de roomkaas en honing en breng op smaak met peper.
- Let op: Maak 3 rollen. Leg plastic folie op een snijplank en leg hier 8 plakken van het katenspek dakpansgewijs op.
- Leg hier 1 kalkoenfilet op en besmeer deze met een deel van het kaasmengsel.
- Maak een strakke rol en knoop beide uiteinden van de folie dicht.
- Herhaal deze handeling nog twee maal.
- Bij gebruik van de gewone oven: Plaats een bakje met heet water onderin de oven. Leg de rollen zonder folie in een voorverwarmde oven op 180ºC en bak in ongeveer 30 minuten gaar tot een kerntemperatuur van 65ºC is bereikt (gebruik hiervoor de digitale thermometer). Haal de rollen uit de oven als de kerntemperatuur bereikt is en houd ze warm.
- Bij gebruik van de Rational: N.B. Indien de Rational een geluidssignaal geeft altijd knop (8) even ingedrukt houden. Leg de rollen zonder folie in de oven. Druk op aan (1). Wacht tot de verlichting in de oven aangaat. Stel de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk tegelijkertijd op de blauwe toets (4) en de rode toets (5). Stel direkt daarna de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk op de temperatuurtoets (6) en stel de temperatuur in op 180°C met knop (19). Druk op druppel (2) om vocht toe te voegen (deze moet gaan knipperen). Voeg 40% vocht toe door knop (19) naar links te draaien (display 40% blauw, 60% rood). Steek de kerntemperatuurmeter (ligt in de oven van de Rational) in de rol. Druk op de bovenste IQT (12) en stel de kerntemperatuur in op 65°C met de draaiknop (19). Houd rekening met de temperatuurafwijking van de kerntemperatuurmeter. Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17). Haal de rollen uit de oven als de kerntemperatuur bereikt is en houd ze warm.
- Saus: Die de ingrediënten, behalve de boter, in een sauspan en laat tot 1/3 inkoken.
- Zeef de saus en monteer met de boter en gebruik eventueel allesbinder.
- Witlof: Snijd de witlof in de lengterichting doormidden.
- Bak de witlof zacht aan in de boter en laat langzaam confijten.
- Wanneer de witlof beetgaar is de sherryazijn en de geroosterde pijnboompitten toevoegen.
presentatie
- Neem een rond bord en leg daar een paar plakjes van de kalkoenrollade op.
- Leg er een stronkje witlof bij en de aardappelkroketjes.
- Nappeer met de saus.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Clos de la Roilette Fleurie Tradition, RED


