
hoofdingrediënten
kalfsvlees, aardappel, spruitjes
kalfssukade
1.5
kg
kalfssukade aan een stuk
600
ml
kalfsbouillon (30g op 1 l)
4
tn
knoflook
3
st
sjalot
3
bl
laurier
200
ml
rode wijn
4
el
mosterd
200
ml
madeira
1/2
st
winterwortel
200
g
knolselderij
spruiten
600
g
spruiten
20
g
macadamia noten, geroosterd
granaatappelpitjes
suiker
boter
pommes amandes met zuurkool
750
g
aardappel
70
g
eidooier, gepasteuriseerd
120
g
heel ei, gepasteuriseerd
150
g
zuurkool
bloem
200
g
geschaafde amandelen
zout en peper
bereiding
- Let op begin meteen met het vlees.
- Bestrijk aan beide kanten het vlees met mosterd en masseer dit goed in.
- Wentel voorzichtig door de bloem.
- Verhit beurre culinaire in een pan en braad op middelhoog vuur enkele minuten goudbruin.
- Pel en snipper de sjalotten. Pel de knoflook en snijd grof.
- Schil en snijd de knolselderij en wortel in blokjes.
- Verhit olijfolie in een grote stoofpan en fruit alles aan.
- Blus af met rode wijn, Madeira en kalfsfond en voeg laurier blad toe.
- Doe er de kalfsukade bij en gaar op de doorkookplaat.
- Het vlees moet minstens 1 cm onderstaan.
- Zeef de jus als de sukade gaar is en laat de jus indampen tot sausdikte.
- Doe de jus in een grote pan, leg de in plakken gesneden sukade erin zodat het vlees de jus opzuigt en laat glanzen. Lepel de jus over het vlees.
- Pommes amandes: Schil en was de aardappels en snijd in gelijke stukjes.
- Kook de aardappels met wat zout gaar.
- Breng de zuurkool aan de kook en gaar langzaam in wat water en boter.
- Pureer de aardappels met een pureeknijper.
- Laat de zuurkool goed uitlekken, snijd fijn en meng door de puree van aardappels.
- Breng op smaak met peper en zout en voeg eidooier toe.
- Laat de massa afkoelen in de koeling.
- Vorm van het mengsel kleine balletjes.
- Haal ze door de bloem en daarna door losgeklopt heel ei.
- Rol ze door de geschaafde amandelen.
- Zet ze eventueel in de snelvriezer.
- Frituur voor uitserveren op 175ºC goudbruin.
- Spruiten : Kook de spruiten beetgaar en giet af.
- Voor uitserveren: Verhit 60 gram roomboter met wat suiker en karameliseer hier voorzichtig de spruitjes in.
- Rooster de noten en hak in fijne stukjes
- Haal de pitjes uit de granaatappel.
presentatie
- Leg een plak sukade met ingekookte saus in het midden van het bord.
- Leg er de spruitjes en de pommes amandes omheen als een cirkel.
- Verdeel de granaatappelpitjes tussen de spruiten en werk af met de fijngehakte macadamia.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Chianti Classico Selezione RS, Villa Wolf – Pinot Noir


