Nagerecht

Kahluamousse, chocolade brownie, espuma van koffie

menu: januari 2019

14 personen

hoofdingrediënten

kahlua

kahluamousse

7
bl
gelatine (klein formaat)
180
g
eidooier, gepasteuriseerd
180
g
eiwit gepasteuriseerd
150
ml
melk
150
ml
kahlua
2
el
oploskoffie
180
g
suiker
300
ml
slagroom

Espuma van koffie

75
ml
sterke koffie
100
ml
melk
2
el
suiker
150
ml
slagroom
2
bl
gelatine

chocolade brownie

120
g
amandelpoeder
100
g
suiker
3
st
eieren
100
g
pure chocolade
100
g
boter
1
tl
amandelessence
7
g
bakpoeder
14
st
amandelen

crumble

20
g
suiker
20
g
amandelpoeder
25
g
boter
20
g
bloem
15
g
amandelen
15
g
hazelnoten

garnering kahluamousse

1
el
oploskoffie
2
el
poedersuiker
1
el
kaneel

bereiding

  1. Kahluamousse: Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. 
  2. Meng eidooier met 4 eetlepels melk.
  3. Kook de resterende melk met kahlua en 2 eetlepels oploskoffie.
  4. Neem de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe.
  5. Voeg de hete oplossing bij het mengsel van eidooier en melk en verwarm au bain marie tot het lobbig en schuimig is.
  6. Laat de massa afkoelen.
  7. Klop de eiwitten stijf samen met de suiker in de Kitchen-aid.
  8. Klop de slagroom lobbig.
  9. Spatel de slagroom door het afgekoelde koffiemengsel en spatel daarna de luchtige eiwitten er doorheen.
  10. Bekleed de binnenkant van de steekringen met plastic foliereepjes.
  11. Doe er de mousse in en laat opstijven in de koeling.
  12. Meng oploskoffie, poedersuiker en kaneel goed door elkaar en strooi dit vlak voor uitserveren over de mousse.
  13. Espuma: Week de gelatine in ruim koud water. Meng alle overige ingrediënten en breng dit even aan de kook.
  14. Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
  15. Giet het warme mengsel in een sifon en gebruik 2 patronen, schud voorzichtig en zet tot gebruik in de koeling.
  16. Crumble: Hak de noten grof en meng alle ingrediënten met elkaar.
  17. Druk iets plat tot een dikke koek en leg dit op een siliconen matje.
  18. Doe dit in een voorverwarmde oven op 200ºC tot deze goudbruin is geworden.
  19. Draai eventueel de massa geregeld om tot deze egaal van kleur is.
  20. Laat afkoelen en maak er crumble van.
  21. Brownie: Verwarm de oven voor op 175ºC.
  22. Klop de eieren en de suiker goed los tot een wit mengsel.
  23. Smelt de chocolade en de boter au bain marie.
  24. Spatel er voorzichtig de wit geklopte eieren onder.
  25. Voeg amandelpoeder, bakpoeder en amandelessence toe.
  26. Bekleed een vierkante schaal met bakpapier en vul met het beslag.
  27. Bak het beslag ongeveer 20 minuten op 175ºC.
  28. Controleer het beslag of het gaar is door er met een stokje in te prikken.
  29. Rooster 14 st amandelen.
  30. Snijd de afgekoelde brownie in repen en leg er een geroosterde amandel op.  

presentatie

  1. Haal de mousse uit de steker, leg op een bord en bestrooi met een mengsel van kaneel, poedersuiker en koffie.
  2. Spuit een toef espuma in een glaasje en zet op het bord.
  3. Leg er een reep van de brownie naast op het bord.
  4. Werk af met de crumble.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Banyuls Tradition Réserve 4 Ans

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten