dessert

In Chai gepocheerde appel met zoute karamel en walnotenijs

menu: november 2017

14 personen

hoofdingrediënten

appel

Karamel

200
g
suiker
50
g
water
100
g
roomboter
50
g
mascarpone

Chai saus

2
dl
melk
60
g
eigeel (gepasteuriseerd)
10
st
vanille extract druppels
30
g
suiker
15
g
david rio power chai

Bladerdeeg

14
st
bladerdeeg
2
dl
suikerwater 1:1 ( 100 gram suiker en 1dl water)

Appel

14
st
elstar
50
g
david rio power chai
150
g
suiker
1,5
l
water

Walnotenijs

2,5
dl
volle melk
2,5
dl
slagroom
0,3
dl
notenlikeur
1,25
dl
eigeel (gepasteuriseerd)
175
g
suiker
50
g
walnoten

garnering

50
g
walnoten

bereiding

  1. Appel: Breng het water met de suiker aan de kook en los er de David Rio Power Chai in op.
  2. Snij de boven- en onderkant van de appels. Steek ze uit met een ronde steker, die iets kleiner is dan de appel, zodat je een cilindervormige appel krijgt. Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  3. Voeg de appels toe aan het kookvocht en leg er een roestvrijstalen plaat op zodat ze onderstaan.
  4. Pocheer zachtjes beetgaar en laat in het vocht afkoelen.
  5. Bladerdeeg: Prik het bladerdeeg in en steek rondjes uit het bladerdeeg ter grootte van de uitgestoken appels.
  6. Suikerwater: Kook het water met de suiker en laat afkoelen
  7. Strijk aan twee zijden royaal in met suikerwater.
  8. Leg de rondjes op een bakplaat met siliconenmatje en dek af met een tweede siliconenmatje en een roestvrijstalen plaat.
  9. Bak 15 minuten af in een oven van 200ºC, verwijder het bovenste matje en bak nog 5 minuten verder af.
  10. Chai saus: Breng de melk tegen de kook aan en voeg het vanille extract toe.
  11. Klop ondertussen het eigeel met de suiker goed los in een grote kom.
  12. Schenk vervolgens de melk bij het eigeel en klop goed door.
  13. Schenk het geheel nu weer in een schone pan en verwarm, maar laat het niet koken (anders krijg je roerei)! Door het verwarmen gaat de saus iets binden, maar hij blijft vrij dun.
  14. Voeg de Power Chai naar smaak toe aan de saus en meng met een garde of staafmixer.
  15. Zoute karamel: Laat de suiker samen met het water karamelliseren in een pan. Tussendoor niet roeren in verband met kristallisatie.
  16. Haal de pan van het vuur en roer er de boter en vervolgens de mascarpone door.
  17. Strooi er naar smaak nog wat zeezout in.
  18. Walnotenijs: Breng melk met de slagroom tegen de kook aan.
  19. Klop de suiker met het eigeel luchtig en voeg het eimengsel al roerend en druppelsgewijs aan het melk/room/mengsel toe.

  20. Doe het geheel in een pan en verhit au bain Marie tot het gaat binden (max 65°C). 

    Passeer door een zeef, roer de notenlikeur erdoor en laat afkoelen.

  21. Hak de walnoten fijn en roer ze door het afgekoelde massa.
  22. Draai er ijs van in de ijsmachine.
  23. Garnering: Hak de walnoten grof.

presentatie

  1. Presentatie: Maak de appeltjes warm, plaats ze op het krokante bladerdeeg en vervolgens op de borden.
  2. Op de plaats van het uitgestoken klokhuis giet je wat van de zoute karamel en wat van de gehakte walnoten.
  3. Plaats het walnotenijs op een bodempje grof gehakte walnoten naast het appeltje.
  4. Werk af met dopjes zoute karamel en Chai saus.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Toro Albalá PX Cream

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten