Nagerecht

IJs van appel met vanillesaus, basilicum en suikerwerkje

menu: juni 2012

14 personen

hoofdingrediënten

appelijs

6
st
granny smith
dl
water
200
g
suiker
2
el
citroensap
½
l
room
60
g
eidooier
15
ml
apfelkorn

basilicumsaus

1
dl
water
125
g
suiker
3
st
ijsklontjes
1
bs
basilicum

vanillesaus

dl
melk
1
dl
room
50
g
suiker
75
g
eidooier
1
st
vanillestokje

krokantje

50
g
suiker
50
g
water
10
g
honing
10
g
sesamzaadjes

geleiblokjes

dl
apfelkorn
2
bl
gelatine
30
g
suiker

bereiding

  1. IJs: Schil de appels en snijd in kleine blokjes, voeg suiker, water en citroensap toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  2. Pureer met de staafmixer.
  3. Meng losgeslagen eidooier met 1 dl room en roer dit au bain Marie door de warme appelpuree tot het begint te binden.
  4. Klop de rest van de slagroom half stijf en meng dit door de afgekoelde appelmassa en voeg de apfelkorn toe .
  5. Draai er ijs van in de ijsmachine.
  6. Basilicum saus: Verhit het water met de suiker tot 112 graden.
  7. Maal de ijsklontjes met de basilicum in de blender grof.
  8. Voeg de siroop toe en draai tot een homogene massa en laat afkoelen.
  9. Vanillesaus:Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
  10. Zet de melk, room, vanillestokje met merg op een laag vuur en laat 15 minuten trekken.
  11. Schraap het merg uit het stokje en voeg aan het roommengsel toe en verwijder het stokje.
  12. Klop de eidooiers met suiker lichtgeel, voeg het roommengsel toe en verwarm onder voortdurend roeren tot 85 graden (NIET KOKEN) zodat de saus gebonden is.
  13. Krokantje: Kook suiker, honing en water, laat 2 minuten indikken en meng de sesamzaadjes erdoor.
  14. Stort het op een siliconenmatje en verdeel met een spatel, bak in 6 minuten af op 180 graden.
  15. Breek er stukjes van en bewaar in een afgesloten doos.
  16. Geleiblokjes: Week de gelatine in ruim koud water.
  17. Verwarm de apfelkorn en roer de suiker erdoor en los de uitgeknepen gelatine erin op.
  18. Giet de massa op een roestvrij stalen platte schaal.
  19. Laat opstijven in de koeling en snijd er vlak voor uitserveren kleine blokjes van.

presentatie

  1. Neem een rond koud bord en zet zigzag strepen van vanillesaus op het bord.
  2. Leg in het midden een bolletje ijs.
  3. Druppel er wat basilicumsaus omheen.
  4. Garneer met blokjes gelei en wat krokantjes.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten