
hoofdingrediënten
appelijs
6
st
granny smith
1½
dl
water
200
g
suiker
2
el
citroensap
½
l
room
60
g
eidooier
15
ml
apfelkorn
basilicumsaus
1
dl
water
125
g
suiker
3
st
ijsklontjes
1
bs
basilicum
vanillesaus
1½
dl
melk
1
dl
room
50
g
suiker
75
g
eidooier
1
st
vanillestokje
krokantje
50
g
suiker
50
g
water
10
g
honing
10
g
sesamzaadjes
geleiblokjes
1½
dl
apfelkorn
2
bl
gelatine
30
g
suiker
bereiding
- IJs: Schil de appels en snijd in kleine blokjes, voeg suiker, water en citroensap toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer met de staafmixer.
- Meng losgeslagen eidooier met 1 dl room en roer dit au bain Marie door de warme appelpuree tot het begint te binden.
- Klop de rest van de slagroom half stijf en meng dit door de afgekoelde appelmassa en voeg de apfelkorn toe .
- Draai er ijs van in de ijsmachine.
- Basilicum saus: Verhit het water met de suiker tot 112 graden.
- Maal de ijsklontjes met de basilicum in de blender grof.
- Voeg de siroop toe en draai tot een homogene massa en laat afkoelen.
- Vanillesaus:Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
- Zet de melk, room, vanillestokje met merg op een laag vuur en laat 15 minuten trekken.
- Schraap het merg uit het stokje en voeg aan het roommengsel toe en verwijder het stokje.
- Klop de eidooiers met suiker lichtgeel, voeg het roommengsel toe en verwarm onder voortdurend roeren tot 85 graden (NIET KOKEN) zodat de saus gebonden is.
- Krokantje: Kook suiker, honing en water, laat 2 minuten indikken en meng de sesamzaadjes erdoor.
- Stort het op een siliconenmatje en verdeel met een spatel, bak in 6 minuten af op 180 graden.
- Breek er stukjes van en bewaar in een afgesloten doos.
- Geleiblokjes: Week de gelatine in ruim koud water.
- Verwarm de apfelkorn en roer de suiker erdoor en los de uitgeknepen gelatine erin op.
- Giet de massa op een roestvrij stalen platte schaal.
- Laat opstijven in de koeling en snijd er vlak voor uitserveren kleine blokjes van.
presentatie
- Neem een rond koud bord en zet zigzag strepen van vanillesaus op het bord.
- Leg in het midden een bolletje ijs.
- Druppel er wat basilicumsaus omheen.
- Garneer met blokjes gelei en wat krokantjes.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


