Hoofdgerecht

Groene Thaise curry met rundvlees

menu: februari 2016

14 personen

hoofdingrediënten

Thaise aubergines, rundvlees

groene currypasta

15
st
groene chilipepers
2
st
sjalot
6
tn
knoflook
1
st
gemberwortel (6cm)
1/4
bs
koriander (ligt bij het voorgerecht)
5
st
kaffirlimoenblaadjes
zonnebloemolie
1,5
el
korianderzaad, heel
1,5
tl
komijnzaad, heel
3/4
tl
zwarte peperkorrels
1,5
tl
garnalenpasta

rundercurry

1.4
kg
ossehaaspuntjes
15
st
thaise aubergines
100
g
thaise babyaubergines
1
l
kokosmelk
3
stng
citroengras
3
st
rode chilipeper
6
st
kaffirlimoenblaadjes
0.6
dl
vissaus
3
tl
palmsuiker
groene currypasta (in pot), naar smaak
zonnebloemolie
3
tk
thaise basilicum

jasmijnrijst

400
g
jasmijnrijst

bereiding

  1. Groene currypasta: Verwijder de steeltjes en zaadjes van de groene pepers, pel de sjalotten en knoflook, schil de gemberwortel en hak alles grof. Hak eveneens de steeltjes van de koriander grof. Snijd de kaffirlimoenblaadjes zeer fijn. Doe alles in de kleine blender van de keukenmachine , voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe en maal tot een fijne pasta. 
  2. Rooster het koriander- en komijnzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan op middelhoog vuur, tot ze geurig zijn.
  3. Stamp de geroosterde specerijen, zwarte peperkorrels en 1 theelepel zout in de vijzel tot een fijn poeder. Voeg het specerijenmengsel en anderhalve theelepel garnalenpasta toe aan de pasta in de keukenmachine en meng zorgvuldig. Breng over in een kom en zet terzijde.
  4. Jasmijnrijst: Spoel de rijst in een zeef af met koud water en laat uitlekken. Breng water aan de kook (neem 2x de hoeveelheid van de rijst aan water) en laat de rijst in ongeveer 20 minuten zachtjes garen.
  5. Rundercurry:  Snijd de stengels citroengras in drie stukken en kneus deze. 
  1. Snijd de rode pepers doormidden en verwijder het steeltje en de zaadjes.
  2. Halveer de kaffirlimoenblaadjes.
  3. Snijd de ossehaaspuntjes in stukjes van ongeveer 1.5x1.5 cm.
  4. Snijd de Thaise aubergines in  zes stukken en pluk de bolletjes van de stelen bij de babyaubergines.
  5. Pluk de blaadjes van de Thaise basilicum en hak deze fijn.
  6. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote braadpan.
  7. Voeg de zelfgemaakte currypasta toe en verhit hem al roerend op middelhoog vuur tot hij geurig is.
  8. Voeg de kokosmelk en het citroengras toe en breng alles zachtjes aan de kook en laat iets indampen. Voeg vervolgens de twee soorten aubergines, chilipepepers, kaffirlimoenblaadjes, vissaus en palmsuiker toe. 
  9. Laat alles ongeveer 6 minuten zachtjes koken  totdat de aubergines zacht zijn.
  10. Voeg eventueel nog groene currypasta (in pot) naar smaak toe. 
  11. Zet weg tot gebruik. 
  12. Vlak voor uitserveren: Bak het rundvlees in twee porties kort aan in een hete wok (stand 5) in wat zonnebloemolie en voeg dit toe aan de verwarmde curry. Verhit alles nog 2 minuten.
  13. Haal van het vuur en verwijder citroengras, limoenblaadjes en de rode pepers.
  14. Serveer direkt.

presentatie

  1. Schep de rijst op een voorverwarmd bord.
  2. Schep de rundercurry ernaast.
  3. Bestrooi de curry met de fijngesneden Thaise basilicum.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Barbera d’Asti, Scrubby Rise Red Shiraz

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten