Hoofdgerecht
Gevulde parelhoenborst met een sinaasappelsaus en witlof in trappistenbiersaus
menu: maart 2009
14 personen

hoofdingrediënten
9
st
parelhoenfilets
2
st
filets voor de farce
300
g
wilde spinazie
70
g
pistache nootjes (fijn gehakt)
1
st
sjalot
1
tk
tijm
½
dl
room
½
dl
droge witte wijn
1
st
eidooier
witlof
14
st
witlof (klein)
75
g
boter
½
fl
trappistenbier
2
el
honing
1
dl
kippenbouillon
2
el
paneermeel
70
g
gruyèrekaas
peper en zout
saus
4
dl
gevogeltebouillon
3
st
handsinaasappels voor rasp en sap
50
g
koude boter
allesbinder
aardappelspaghetti
4
st
vastkokende aardappelen
bereiding
- Sla 9 filets plat tussen twee vellen plastic folie met de hakbijl.
- Blancheer de spinazie kort en spoel met koud water en laat uitlekken.
- Snijd sjalot fijn, smoor in wat boter, voeg tijm en witte wijn toe en laat inkoken tot alle vocht verdwenen is.
- Snijd pistachenootjes in kleine stukjes.
- Maal 2 filets tot een farce en voeg room en eidooier toe.
- Vermeng met sjalotmengsel en pistachenootjes en breng op smaak met peper en zout.
- Bedek de plat geslagen filets met de spinaziebladen en smeer hier een dunne laag farce op.
- Maak 2 rollen. Rol strak op in huishoudfolie en stoom ze in 20 minuten gaar in de elektrische stoompan.
- Vlak voor opdienen 1 rol kort mooi bruin bakken en 1 rol 5 min. roken in het rookoventje en daarna kort door de hete boter rollen. Trancheren met een elektrisch mes.
- Saus. Kook de gevogeltebouillon in met het sinaasappelsap tot er een mooie saus ontstaat.
- Voeg de rasp toe, breng op smaak en voor opdienen monteren met koude boter. Eventueel binden met allesbinder.
- Witlof. Spoel de witlof schoon en verwijder het bittere kontje.
- Doe boter in een koekenpan en bak ze zacht lichtbruin. Voeg bier, bouillon, honing en een snufje zout toe en laat zachtjes garen.
- Bestrooi ze met kaas en paneermeel en zet kort onder de salamander tot ze kleuren.
- Maak met de spirali mooie aardappelspaghetti. Frituren op 180 graden vlak voor uitserveren.
presentatie
- Leg 2 getrancheerde filets (1 gerookt 1 alleen gebakken) op een verwarmd bord en schep er wat saus omheen.
- Garneer af met een stronkje witlof en aardappelspaghetti.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


