Hoofdgerecht

Gevulde kalkoen, geroosterde aardappelen, geroosterde groenten en een sinaasappelportsaus

menu: november 2016

14 personen

hoofdingrediënten

kalkoen

gevulde kalkoen

1
st
kalkoen van 4 kg
5
st
saucijsjes
150
g
tutti frutti
50
g
rozijnen
gedroogde cranberry
1
st
rode peper
2,5
dl
appelsap
240
g
gevogeltefond
8
l
water
beurre culinair

Geroosterde aardappelen

2
kg
vastkokende aardappelen
85
g
ganzenvet
15
g
bloem
4
tk
tijm
5
tn
knoflook
zeezout

Geroosterde groenten

400
g
pastinaak
400
g
winterwortel
14
st
sjalot
6
el
zonnebloemolie
3
el
sesamzaadjes

Sinaasappel-portsaus

1
st
sinaasappel
7,5
dl
gevogeltefond
2,5
dl
rode port
1
tl
mosterd
allesbinder
boter

bereiding

  1. Gevulde kalkoen. Snijd de tutti frutti in stukjes en laat deze in appelsap weken.
  2. Snijd het rode pepertje in tweeën en verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd in stukjes.
  3. Haal het gehakt uit de saucijsjes en vermeng het met de tutti frutti, rozijnen, gedroogde cranberry's en kleingesneden rode peper.
  4. Verwarm de RATIONAL voor op 200°C. Druk op aan (1). Wacht tot de verlichting in de oven aangaat. N.B. Indien de Rational een geluidssignaal geeft altijd knop (8) even ingedrukt houden (CONTINUE). Druk tegelijkertijd op de blauwe toets (4) en de rode toets (5). Stel direct daarna de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk op de temperatuurtoets (6) en stel de temperatuur in op 200ºC met knop (19). Druk op druppel (2) om vocht toe te voegen (deze moet gaan knipperen). Voeg 30 procent vocht toe door knop (19) naar links te draaien (display 30 procent blauw, 70 procent rood).
  5. Neem een passende kookpan voor de kalkoen. Breng hierin 8 liter water met gevogelte fond aan de kook en zet de kalkoen hierin. Eerst met de poten omhoog, kook de kalkoen 20 minuten, draai hem dan om en kook nogmaals 10 minuten.
  6. Haal de kalkoen uit de pan, dep hem droog, peper en zout de kalkoen en smeer hem in met beurre culinair. De beurre culinair kan vervangen worden door geklaarde boter.
  7. Vul de kalkoen met het gehaktmengsel.
  8. Leg de kalkoen in een braadslee en zet hem in RATIONAL.
  9. Steek de kerntemperatuurmeter (ligt in de oven van de Rational) in het vlees (niet in de vulling). Druk op de bovenste IQT (12) en stel de kerntemperatuur in op 70ºC met de draaiknop (19). Druk nogmaals op IQT (12). Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17) of gebruik een losse kerntemperatuurmeter. Houd de kalkoen in de gaten, als het vlees te donker dreigt te worden, aluminiumfolie erover leggen.
  10. Geroosterde aardappelen: Schil de aardappelen en snijd ze in grote gelijke stukken. Blancheer de aardappelen 2 minuten. 
  11. Smelt het ganzenvet in een pan. 
  12. Haal de aardappelen uit de pan en laat ze 3 minuten uitstomen. Bestrooi de aardappelen met de bloem en schud om.
  13. Leg de aardappelen in een ovenschaal, verdeel hierover de knoflooktenen en de takjes tijm giet het gesmolten ganzenvet erover en meng goed door elkaar.
  14. Rooster de aardappelen gedurende ongeveer 1 uur in een oven van 190ºC totdat ze goudbruin zijn. 
  15. Maal voor uitserveren wat zeezout over de aardappelen.
  16. Geroosterde groenten: Schil de pastinaak en de winterwortelen en snijd deze in gelijke stukken. Pel de sjalotten en snijd ze doormidden. 
  17. Doe de groenten in een ovenschaal. 
  18. Voeg de zonnebloemolie en het sesamzaad toe en roer het geheel om. 
  19. Voeg peper en zout toe.
  20. Rooster de groenten ongeveer 45 minuten in een oven van 190°C totdat ze gaar en gekarameliseerd zijn.
  21. Sinaasappel-portsaus: Boen de sinaasappel schoon. Rasp de schil en pers de sinaasappel uit. 
  22. Breng de gevogeltefond (25 g) met de port aan de kook en laat deze 5 minuten zachtjes koken. 
  23. Voeg vervolgens de mosterd, de sinaasappelrasp en het sap toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  24. Zeef de saus en breng op smaak.
  25. Bind de saus met allesbinder of monteer met een klontje boter.

presentatie

  1. Presenteer de kalkoen op een grote schaal en trancheer deze aan tafel.
  2. Serveer de geroosterde groenten en de geroosterde aardappelen in een voorverwarmde schaal.
  3. Serveer er de sinaasappel-portsaus apart bij.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Les Galets Rouge, Masseria Li Veli – ASKOS - Susumaniello

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten