Voorgerecht
Geroosterde pompoenster met puree van knolselderij en bospaddenstoelen
menu: november 2018
14 personen

hoofdingrediënten
pompoen
3
st
flespompoen
2
el
korianderzaadjes
¼
tl
kaneelpoeder
¼
tl
cayennepeper
zeezout
peper
olijfolie
knolselderijpuree
400
g
knolselderij
2
st
kruimige aardappelen
peper en zout
nootmuskaat
melk
paddenstoelen
250
g
gemengde bospaddenstoelen
1/8
bs
tijm
1
tn
knoflook
garnering
1/8
bs
krulpeterselie
bereiding
- Pompoen. Snijd het onderste gedeelte van de flespompoenen elk in 5 grote plakken van circa 1 cm dik met behulp van de snijmachine. Snijd of steek uit elke plak (met behulp van de vorm) een ster. Verwijder de kern met een steker. Leg de sterren op twee met bakpapier beklede bakplaten. Stamp de specerijen (koriander, kaneelpoeder en cayennepeper) samen met wat zeezout en versgemalen peper in de vijzel en bestrooi hier de pompoensterren mee.
- Bak de sterren in een voorverwarmde oven van 180ºC in circa 20 minuten bruin en gaar. Zet tot gebruik in de warmhoudkast.
- Knolselderijpuree. Maak de knolselderij schoon en snijd in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook de knolselderij en de aardappelen in water met wat zout gaar. Pureer het geheel en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Voeg eventueel nog een scheutje melk toe. Doe de puree in een spuitzak met een gladde mond en leg tot gebruik in de warmhoudkast.
- Paddenstoelen. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in reepjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm (1 eetlepel). Pers het teentje knoflook uit. Verwarm vlak voor uitserveren 2 eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de paddenstoelen met de knoflook en de tijm bruin.
- Hak de peterselie fijn.
presentatie
- Leg de pompoenster op het midden van het bord.
- Spuit er in het midden een toef van de knolselderijpuree op.
- Verdeel de paddenstoelen erover.
- Garneer met de fijngehakte peterselie.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Barbera d’Asti, Pinot grigio


