Amuse
Gerookte forelfilet met bloemkoolmousse, peterselieolie en parmaham
menu: juni 2015
14 personen

hoofdingrediënten
bloemkoolmousse
300
g
bloemkool
2
el
boter
4
dl
groentebouillon van poeder
4
bl
gelatine
2
dl
room
peterselieolie
1/2
bs
peterselie
1
dl
olijfolie extra vierge
forelfilet
4
st
forelfilet
4
pl
parmaham
30
g
veldsla
2
el
rookmot
rookoven
bereiding
- Bloemkoolmousse. Week de gelatine in ruim koud water.
- Snijd de bloemkool eerst in roosjes en vervolgens in zeer kleine stukjes. Smelt de boter in een pan en bak de bloemkool hierin zachtjes op een laag vuur gedurende 2 minuten. Maak de groentebouillon. LET OP: gebruik 2/3 van de op de pot aangegeven hoeveelheid poeder voor 4 dl. Draai het vuur hoog en voeg de groentebouillon toe. Kook de bloemkool gaar.
- Voeg, zodra het vocht verdampt is, de room toe en verwarm het geheel (tegen de kook aan). Draai het vuur lager en laat het bloemkool mengsel nog 5 minuten zachtjes sudderen.
- Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze op in het bloemkoolmengsel.
- Pureer het geheel met de staafmixer en wrijf door een grove zeef.
- Laat het bloemkoolmengsel afkoelen. Doe het in een spuitzak en laat verder opstijven in de koeling.
- Leg de plakken Parmaham tussen 2 bakmatjes en droog in een oven van 180° C tot ze krokant zijn. Laat afkoelen op keukenpapier.
- Peterselieolie. Pluk het peterselieblad van de takjes en snijd fijn. Verwarm de olie en roer er de peterselie door.
- Breng de peterselieolie op smaak met wat zout.
- Forelfilets. Leg de forelfilets met de velkant op het rooster in de rookoven en rook ze gedurende 6 minuten. Laat afkoelen en snijd de gerookte forelfilets in 14 gelijkvorminge stukjes.
- Was de veldsla, slinger deze droog en verwijder eventuele worteltjes.
- Schep de veldsla om met wat peterselieolie.
- Breek de Parmaham in 14 gelijke stukken.
presentatie
- Leg op elk bord een stukje forelfilet.
- Spuit de bloemkookmousse ernaast.
- Verdeel de veldsla over de bloemkoolmousse.
- Leg een stukje Parmaham op de veldsla.
- Druppel de overgebleven peterselieolie er omheen.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Lois, Pinot blanc Cuvée Réserve


