Nagerecht

Gepocheerde appels met roomsaus en koekje

menu: december 2013

14 personen

hoofdingrediënten

Appel

Gepocheerde appels

6
dl
room
1
st
vanillestokje
150
g
suiker
1
st
citroen
7
st
jonagold appels (groot)

Deeg

200
g
boter
150
g
poedersuiker
2
st
ei
1
st
vanillestokje
300
g
bloem

Karamelijs

200
g
kristalsuiker
180
g
eidooier
7
dl
room

Garnituur

200
g
frambozencoulis

Appelchips

3
st
jonagold appels (groot)

bereiding

1. Deeg: Het deeg en de appelchips dienen gelijktijdig opgestart te worden. Roer boter en suiker glad en voeg het ei en de vanillemerg toe. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat een half uur in de koelkast rusten.

2. Rol na het opstijven het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte. Dek het deeg af met plastic folie en laat een half uur in de koelkast rusten. Snijd daarna 14 rechthoeken van 4x8 cm. Leg deze op een bakmat. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden in circa 12 minuten goudgeel.

3. Appelchips: Boen de appels schoon en snijd ze op de snijmachine in zeer dunne plakjes. Laat ze drogen in een oven op 100 graden tot ze knapperig zijn. Halverwege keren.

4. Gepocheerde appels: Schil de appels, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Breng de room met de vanille en de suiker aan de kook. Daarna de partjes appel in schijfjes snijden. Doe de partjes in de room en voeg het citroensap toe. Pocheer 5 minuten. Laat de appels afkoelen in de room. Haal de appels uit de room en laat de room indikken tot sausdikte. Laat de appels vlak voor uitserveren nog even warm worden in de saus.

5. Karamelijs: Doe de suiker in een pannetje en verwarm op zacht vuur. Laat smelten en roodbruin worden. Niet roeren!!!!! Voeg vervolgens 75 ml heet (!) water toe en laat ongeveer een kwartiertje op heel laag vuur pruttelen tot een dikke karamel. Schenk de karamel beetje bij beetje bij de eidooiers en blijf kloppen tot het mengsel licht, schuimend en afgekoeld is. Zet dit 10 minuten in de blast-chiller om goed af te koelen. Klop dan de slagroom stijf en spatel door het karamelmengsel. Draai in de ijsmachine tot ijs.

6. Kook de frambozencoulis even op met wat suiker naar smaak. Laat afkoelen.

 

presentatie

1. Leg een koekje op het bord en dresseer hierop de appelpartjes.

2. Schep er wat roomsaus over en maak af met de frambozencoulis.

3. Schep er een bol karamelijs bij en garneer met 2 appelchips.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

La Fleur d’Or

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten