Soep
Gele currysoep met gyoza van rivierkreeftjes, langoustine en sesamkroepoek
menu: oktober 2019
14 personen

hoofdingrediënten
Gele curry
50
g
gele curry
100
ml
witte wijn
600
ml
gevogeltebouillon (18 gram concentraat op 600 ml)
1
st
gember (4 cm)
arachideolie
Basissoep
750
ml
kookroom
1,5
l
gevogeltebouillon (45 g concentraat op anderhalve liter)
3
tn
knoflook
2
st
sjalot
75
ml
debic boter
gele curry (zie boven)
2
st
citroengras
2
st
limoenblad
150
ml
kokosmelk
Gyoza
14
st
gyozavellen
1
st
ei
36
st
rivierkreeftjes
20
ml
olijfolie
1
st
limoen
zout
Langoustine
14
st
langoustine (compleet)
visbouillon (30 g concentraat per liter)
Thaise basilicum vissaus
3
el
thaise vissaus
1
tk
thaise basilicum
curryolie
50
ml
arachideolie
1
tl
curry (zie boven)
Sesamkroepoek
14
st
rijstvellen met zwarte sesam
Garnering
1/4
bs
koriander
curryolie
sesamkroepoek
langoustines
bereiding
- Gele curry: Verwarm de gele curry in een scheutje arachideolie en blus af met de witte wijn.
- Voeg de gevogeltebouillon en de in plakjes gesneden gember toe.
- Reduceer tot 300 ml.
- Zeef de bouillon.
- Basissoep: Verwarm de boter en zet de fijngesneden sjalot en knoflook aan.
- Voeg de gevogeltebouillon toe.
- Voeg de kookroom toe en kook in tot 1 liter.
- Voeg de kokosmelk, gekneusd citroengras, limoenblad en gele curry (naar smaak) toe en laat kort doorkoken.
- Passeer door een zeef.
- Curryolie: Verwarm de arachideolie samen met de curry en laat even trekken.
- Gyoza: Snijd de rivierkreeftjes in tartaar en maak aan met de olijfolie, rasp van de limoen en zout.
- Bestrijk de gyozavellen met ei en vul met de aangemaakte rivierkreeftjes.
- Vouw dicht en bewaar afgedekt in de koeling.
- Langoustine: Verwijder het darmkanaal uit de langoustines.
- Vlak voor uitserveren: Kook de langoustines 2 minuten in visbouillon.
- Thaise basilicum vissaus: Pluk de blaadjes van het takje Thaise basilicum en hak ze grof. Verwarm de vissaus, voeg de grofgehakte blaadjes hieraan toe en laat even trekken. Zeef de saus.
- Sesamkroepoek: Frituur de rijstvellen met zwarte seam bij 180ºC.
- Vlak voor uitserveren: Stoom de gyoza in een stoommandje gaar en besprenkel met olijfolie en zout. Verwarm de soep en breng op smaak met de Thaise basilicum vissaus.
presentatie
- Leg de gyoza in een bolbord.
- Leg op ieder bord een langoustine met de kop op de rand van het bord, leg hier een rijstvel tegenaan en werk verder af met korianderblad (naar smaak).
- Schenk de soep in de borden en druppel de curryolie erop.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Mâcon La Roche-Vineuse, Villa Wolf – Pinot Blanc


