
hoofdingrediënten
kabeljauw, zuurkool
aardappelsaus
3
st
aardappel, kruimig
500
ml
visbouillon ( geconcentreerd 30 g op 1 l)
30
g
roomboter
100
g
mager gerookt ontbijtspek, plakjes
zuurkool
500
g
zuurkool
1
st
laurierblaadje
2
st
jeneverbes
300
ml
appelsap
roomboter, klontje
olijvenvinaigrette
1
st
sjalot
400
ml
rundvleesbouillon van tablet
200
ml
appelsap
1
tl
gembersiroop
1
el
appelcider azijn
2
el
olijfolie
15
st
zwarte olijven zonder pit
kabeljauw
840
g
kabeljauw
bloem
peper en zout
bereiding
- Aardappelsaus: Schil de aardappels, snijd in stukken en kook gaar in de visbouillon.
- Pureer de aardappels kort met de staafmixer, niet te lang anders wordt de saus taai.
- Eventueel visbouillon toevoegen tot roomdikte.
- Voeg als laatste de roomboter toe.
- Verwarm de oven op 175ºC en leg de plakjes spek op een siliconenmatje.
- Bak ze droog en krokant en dep met keukenpapier droog.
- Verkruimel de spekjes.
- Vinaigrette: Pel de sjalot, snipper fijn en fruit in wat olijfolie.
- Blus af met vleesbouillon en de appelsap en laat inkoken tot 125 ml.
- Hak de olijven fijn en voeg toe aan de ingekookte vloeistof.
- Voeg vervolgens gembersiroop, ciderazijn en olijfolie toe en klop tot een dressing.
- Zuurkool: Verwarm de zuurkool in de appelsap en voeg een laurierblaadje en jeneverbessen toe.
- Laat ongeveer een half uur garen.
- Voor uitserveren: Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en haal door de bloem.
- Bak de bebloemde kabeljauwstukken in 5 minuten krokant.
- Verwarm intussen de aardappelsaus en laat de zuurkool goed uitlekken.
- Verwijder het laurierblad en jeneverbessen uit de uitgelekte zuurkool.
presentatie
- Leg op een voorverwarmd bord een spiegel van de aardappelsaus, strijk uit met een lepel tot een cirkel en bestrooi met de spekgruis.
- Drapeer hierop de zuurkool.
- Leg de kabeljauw op de zuurkool en schep hierop de olijvenvinaigrette.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Abadia de San Campio Albariño, Domaine La Hitaire - Hors Saison


