
hoofdingrediënten
300
g
ontbijtspek in blokjes
2
st
kip per stuk 1500 gram
4
st
ui
2
st
winterwortel
4
stng
bleekselderij
3
tn
knoflook
50
g
bloem
0,5
dl
cognac
2
fl
rode wijn
10
tk
tijm
6
bl
laurier
2
tl
gevogeltefond
24
st
kleine sjalotjes
400
g
champignons
150
g
boter
peper, zout
1
kg
aardappelen voor puree
boter, melk
bereiding
- Verdeel het gerecht over de twee stoofpannen i.v.m. de garing.
- Hak iedere kip in 8 stukken. (De borsten overdwars en de billen bij de knie scheiden)
- Bak het ontbijtspek in een klont boter in een grote braadpan. Haal het spek uit de pan en zet weg.
- Wrijf de stukken kip in met peper en zout en braad aan in de boter van de spekblokjes. Neem uit de pan.
- Snipper de ui, snijd de wortel en de bleekselderij in plakjes en bak 5 min in het zelfde vet.
- Voeg de knoflook toe en bak 2 min.
- Voeg de kip en het spek weer toe en roer de bloem door de pan met inhoud.
- Schenk de cognac en de wijn in de pan
- Voeg de tijm en de laurier toe en schenk zoveel gevogeltefond in de pan tot alles onder staat.
- Zet de deksel een beetje open en laat het geheel zachtjes stoven. Ongeveer 1 uur
- Pel de sjalotjes en borstel de champignons schoon. Zet aan in de rest van de boter en bak tot het geheel lichtbruin ziet. Houd warm.
- Neem de kip uit de pan en zeef de groenten er uit. Laat de saus flink inkoken. Eventueel iets binden als de saus te dun is.
- Doe alles terug in de ingekookte saus en houd warm.
- Maak puree van de aardappelen.
presentatie
- Neem warme borden. Leg op ieder bord één stukje kip en spuit een toef aardappelpuree op het bord.
- Schep wat champignons en sjalotjes op het bord.
- Schep wat groenten uit de saus op de kip en nappeer wat saus over de kip.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


