Nagerecht

Citroentaartje met gin tonic schuim en sinaasappelgranité

menu: januari 2017

14 personen

hoofdingrediënten

citroen

harde Wener deeg

100
g
suiker
200
g
boter
300
g
patisserie bloem
1
st
ei
2
tl
bakpoeder

taartvulling

6
st
citroen
350
g
suiker
6
st
ei
270
g
eidooier
300
g
roomboter

Gin tonic schuim

4
dl
tonic
1
dl
gin
1
st
limoen
50
g
pro espuma freddo

sinaasappelgranité

60
g
suiker
4
st
sinaasappel
80
g
ananaskersen (fysalis)

Garnering

14
st
ananaskersen(fysalis)

bereiding

  1. Harde wener deeg: Doe suiker en boter bij elkaar in een kom en roer het een beetje los.
  2. Doe het ei erbij en roer goed.
  3. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg aan het boter en suiker mengsel toe.
  4. Maak hier een deeg van.
  5. Zet het deeg verpakt in plasticfolie een half uur in de koelkast.
  6. Rol na een half uur het deeg uit en leg in de ingevette bakvorm.
  7. Prik met een vork gaatjes in de bodem leg er bakpapier in vul met steunvulling en bak het deeg 15 minuten voor op 175ºC
  8. Haal de steunvulling eruit en bak nog 10 minuten op 175ºC .
  9. Citroenvulling: Boen de citroenen goed af met heet water.
  10. Rasp de citroenen en pers ze daarna uit. Doe de rasp en het sap in een kom.
  11. Meet 300 gram van het citroensap en de citroenrasp af.
  12. Voeg hieraan de eidooiers, eieren en de suiker toe.
  13. Verwarm dit mengsel op laag vuur en blijf heel goed roeren anders gaan de eieren stollen.
  14. Als het mengsel licht begint te binden voeg je de helft van de boter toe en verwarm je het mengsel weer verder.
  15. Als het mengsel op de achterkant van een lepel blijft hangen de rest van de boter toevoegen.
  16. Het mengsel blijven verwarmen tot het dik vloeibaar is.
  17. Laat het mengsel wat afkoelen.
  18. Giet de citroenmassa in de vorm en bak 15 tot 20 minuten af in een oven van 175ºC tot het mengsel gestold is maar in de kern nog wobbelig is.
  19. Gin tonic schuim: Vermeng alle ingrediënten en doe ze in een sifon.
  20. Laad de sifon met 2 patronen en zet tot gebruik in de koeling. 
  21. Sinaasappelgranité: Breng 100 ml water met de suiker aan de kook en laat 5 minuten inkoken.
  22. Laat de siroop afkoelen.
  23. Boen 2 sinaasappels schoon met heet water en rasp de oranje schil ervanaf.
  24. Pers daarna de sinaasappels uit dus ook de geraspte.
  25. Haal de fysalis vruchtjes uit hun jasje en pureer ze met de staafmixer.
  26. Wrijf de puree door een zeef en meng met het sinaasappelsap, de rasp en de suikersiroop.
  27. Doe het mengsel in een kom en zet in de snelvriezer.
  28. Roer de granité regelmatig met een vork tot je mooie losse schilfers hebt.
  29. Zet de granité dan in de gewone vriezer.

presentatie

  1. Snijd de taart in 14 puntjes.
  2. Leg een puntje op een bord en spuit op het puntje de gin-tonic schuim.
  3. Leg een lepel sinaasappelgranité naast de taartpunt.
  4. Leg op ieder bord een fysalis vruchtje.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Muscat de Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes (2)

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten