Nagerecht

Citroen-amandeltaart met citroen-kardemomijs

menu: april 2013

14 personen

hoofdingrediënten

citroentaart, kardemonijs

citroen-amandeltaart

2
st
eieren
100
g
poedersuiker
4
st
citroen
1
tl
vanille essence
50
g
gemalen amandelen
1,25
dl
room

citroen-amandeltaartdeeg

225
g
speltbloem
100
g
rietsuiker
115
g
boter
1
st
ei
poedersuiker
2
dl
slagroom
suiker

citroen-kardemonijs

20
g
kardemonpeulen
160
g
eierdooier
155
g
witte basterdsuiker
3
tl
maizena
4
st
citroen
4
dl
volle melk
4
dl
slagroom
4
tk
citroenmelisse
poedersuiker

bereiding

 

1.Citroen-amandeltaart: Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de oven op de conventionele stand. Dus geen hete lucht.

2.Deeg: Zeef de bloem en de rietsuiker voor het deeg in een kom. Wrijf dit mengsel met de boter tot een broodkruimachtige substantie.

3. Voeg ei en een beetje zout toe en kneed alles tot een glad deeg.

4. Kneed het deeg licht op en rol deze uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een gelijkmatige platte ronde schijf met een doorsnee van 20 cm.

5. Wikkel deze schijf in huishoudfolie en zet 15 minuten in de koelkast.

6. Rol het gekoelde deeg nog verder uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een beboterde en bestoven bakvorm mee.

7. Prik gaatjes in het deeg en zet nogmaals 15 minuten in de koelkast.

8. Bekleed de gekoelde taartbodem met bakpapier en stort hierop de steunvulling. Bak de bodem 10 minuten.

9. Verwijder het bakpapier en de steunvulling en zet de bodem nogmaals 10 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin is.

10.Vulling: Klop de eieren los met 100 gram poedersuiker.

11. Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit.?

12. Schep citroensap, citroenschil, vanille-essence, amandelen en room door het mengsel.

13. Giet de vulling behoedzaam in de deegbodem en strijk het oppervlak glad.

14. Bak de taart in 25 minuten tot de vulling gestold is.

15. Vlak voor uitserveren: Zet de salamander op een hoge stand. Zeef een dikke laag poedersuiker op de taart (houd nog een beetje apart) en gril die tot hij karameliseert.

16.Citroen-kardemomijs: Plet de kardemompeulen in een vijzel. Haal de schillen eruit en gooi ze weg. Kneus de zwarte pitjes die overblijven.

17. Was de citroenen en rasp de schil, zet apart. Pers daarna de citroenen en zet het sap apart.

18. Klop de eierdooiers met de suiker, maizena, citroenrasp, citroensap en de kardemompitjes in een kom tot een samenhangende massa.

19. Breng de melk aan de kook en voeg de melk in een dun straaltje toe aan de eierdooiermassa onder voortdurend roeren. Doe dit mengsel terug in de pan en roer op het vuur totdat het geheel bindt. Laat afkoelen.

20. Klop de slagroom lobbig en voeg aan de afgekoelde massa toe en draai er ijs van in de ijsmachine.

21. Bewaar in de vriezer en zet een half uur voor uitserveren in de koeling.

22. Klop de slagroom voor de garnering lobbig.

presentatie

1. Bestrooi de taart met het restje poedersuiker.

2. Serveer lauw-warm met een dot slagroom.

3. Schep een bolletje ijs in een rond glas en garneer met poedersuiker en citroenmelisse.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten