
hoofdingrediënten
komkommer, broccoli, mais, kip, buikspek
geroerbakte komkommer
2
st
komkommer
1
tl
zout
1
el
zonnebloemolie
1
st
gember (4 cm)
4
tn
knoflook
1
tl
suiker
1/2
tl
chilivlokken
2
tl
sesamolie
broccoli met mais en waterkastanje
200
g
shii-take
500
g
broccoli
250
g
minimais
1
tl
kurkuma (geelwortel)
100
g
waterkastanjes
1
tl
suiker
1
tl
shaoxing wijn
1
el
lichte sojasaus
3
el
oestersaus
1,5
el
zonnebloemolie
2
tl
sesamolie
zwarte peper
Kung pao kip
1
kg
kipfilet
4
el
sojaolie
2
st
lange rode gedroogde spaanse pepers (7,5cm)
2
tn
knoflook
gember 3 cm
3
el
shaoxing wijn
6
st
lente-ui
125
g
geroosterde cashewnoten
Kung pao marinade
3/4
tl
zout
1,5
el
lichte sojasaus
1,5
el
shaoxing wijn
2,5
tl
maizena
25
g
eiwit (gepasteuriseerd)
Kung pao kipsaus
2
el
donkere sojasaus
2
el
chilisaus
1,5
el
sushiazijn
1
el
suiker
1,5
el
maizena
150
ml
water
Buikspek
1
kg
buikspek (4 cm dik)
2
el
zout
barbecue spies
Buikspek korst
2
tl
vijfkruiden poeder
1
el
suiker
5
el
lichte sojasaus
11/2
tl
zout
basmatirijst
400
g
basmatirijst
bereiding
- Buikspek: Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd het vlees (dus niet het vet) van het buikspek in, maak sneetjes van 1 cm diep op 2 cm afstand van elkaar.
- Leg het spek met het vet naar beneden in een diepe pan en voeg kokend water toe tot het vlees bedekt is. Zet een zware kom op het vlees en laat het spek 10 minuten sudderen.
- Leg het spek dan met het vel naar boven en laat een beetje afkoelen.
- Prik het vel van het spek overal schuin in terwijl het nog warm is. Zorg ervoor dat je door de hele laag heen prikt. Draai het spek dan om.
- Meng de ingrediënten voor de korst en breng een laag aan op de vleeskant van het buikspek. Probeer het vel schoon te houden maar stop elke inkeping van het vlees vol.
- Leg het spek met het vel naar boven op een rooster en leg er een grijze plaat onder om het vet op te vangen.
- Dep het vel droog met keukenpapier.
- Bestrooi het vel gelijkmatig met zout en braad het spek 40 minuten in de oven. Controleer regelmatig of het vel droog blijft. Dep het vel droog met keukenpapier zodra er zich vocht ophoopt.
- Zet de oven op de grilstand en verhoog de temperatuur tot 240ºC.
- Schraap het zout weg van het vel en dep het vel droog.
- Schuif het spek boven in de oven en laat het spek met de ovendeur een beetje open 5 tot 10 minuten grillen (Er bijblijven!!!). Als een deel van het spek te bruin wordt even afdekken met aluminium folie. Het spek is klaar als er knapperige luchtbellen aan de oppervlakte komen.
- Snijd het spek in stukken.
- Geroerbakte komkommer: Was de komkommers en laat de schil er aan zitten.
- Snijd de komkommer overlangs door en schraap de zaadlijsten er uit.
- Snijd elke helft in 4 lange repen en snijd die repen in staafjes van ongeveer 4 cm lang.
- Meng de komkommers met het zout en laat 10 minuten rusten.
- Spoel de staafjes komkommer goed af en dep droog met keukenpapier.
- Snijd de gember en de knoflook fijn en roerbak ze in de wok (stand 1) met de zonnebloemolie tot ze heerlijk geuren.
- Voeg de komkommer toe, roerbak 1 minuut en voeg dan de suiker en de chilivlokken toe.
- Haal de pan van het vuur en besprenkel met de sesamolie en serveer.
- Broccoli met mais en waterkastanjes: Verwijder de stelen van de paddestoelen en halveer de hoeden.
- Snijd de stelen van de broccoli in plakjes en de roosjes hapklaar. Schil de stam en snijd in plakjes.
- Kook de minimais beetgaar in water, waaraan zout en kurkuma (voor de kleur) is toegevoegd. Dompel de minimais onder in koud water en laat goed uitlekken. Snijd ze vervolgens in schuine stukjes van ongeveer 2 cm lang.
- Snijd de waterkasjanjes in tweëen.
- Meng de suiker met de Shaoxingwijn, lichte sojasaus en oestersaus.
- Roerbak broccoli, mais en waterkastanje in een beetje zonnebloemolie 1 minuut in de wok (stand 1).
- Voeg de paddestoelen aan het mengsel toe en roerbak 2 minuten.
- Voeg vervolgens 2 theelepels sesamolie toe en roerbak nog een halve minuut.
- Breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper.
- Kung pao kip: Snijd de kipfilets in dunne reepjes. Snijd ze in blokjes van 2,5 cm en leg ze in een kom.
- Marinade: Maak de maizena aan met wat water, klop het eiwit los. Meng de maizena met het eiwit, zout, lichte sojasaus en Shaoxing wijn.
- Marineer hiermee de blokjes kip gedurende 30 minuten.
- Snijd vervolgens de Spaanse pepers in kleine stukjes, de gepelde tenen knoflook en geschilde gember in dunne plakjes en de lente uien in ringetjes. Zet terzijde.
- Saus: Maak de maizena aan met een beetje water. Meng de maizena met donkere sojasaus, chilisaus, rijstwijn, suiker en water. Zet terzijde.
- Verhit de wok. Voeg de sojaolie toe.
- Voeg de in stukjes gesneden Spaanse peper toe en roerbak kort. Voeg vervolgens de plakjes knoflook en gember toe en schep alles nog een keer om.
- Voeg de kip toe en roerbak 1 minuut.
- Giet de Shaoxing wijn langs de rand en blijf roerbakken.
- Voeg de gesneden lente-uien toe en roerbak nog 30 tot 45 seconden. Nu moet de kip bijna gaar zijn.
- Voeg tenslotte als laatste de goed gemengde saus aan de gewokte kip toe en laat deze al omscheppende en roerende binden.
- Doe er vervolgens de cashewnoten bij en meng alles goed.
- Basmatirijst: Spoel de rijst in een zeef af met koud water en laat uitlekken. Breng water aan de kook (neem 2x de hoeveelheid van de rijst aan water) en laat de rijst in ongeveer 20 minuten zachtjes garen.
presentatie
- Houd alles warm in de Chafing dish (rechaud).
- Vul de 3 smalle bakken met de groentes en de rijst en de 2 grote bakken met het vlees.
- Serveer als buffet.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Brouilly, RED


