
hoofdingrediënten
kip, grote witte champignons
kipgehaktbal
400
g
kippengehakt
1
st
sjalot
15
g
sambal oelek
1/8
bs
koriander
1
st
ei
2
bl
limoenblad
65
g
panko
zout en peper
olijfolie
champignons
14
st
reuze champignons
500
ml
kippenbouillon (15 g conc. op 500 ml)
2
tk
tijm
15
g
boter
1
st
citroen
1/8
bs
koriander
6
el
olijfolie
garnering
3
el
kewpie mayonaise
1/2
el
sriracha (pikante chilisaus)
25
g
pindas
1
st
limoen
14
bl
thaise basilicum
1
st
kroepoek cassave pittig (conimex)
bereiding
- Kipgehaktbal: Pel en snipper de sjalot.
- Pluk de blaadjes van de korianderstelen en hak ze fijn.
- Snijd de limoenbladeren zeer fijn.
- Meng het kippengehakt met de sjalot, sambal, 1 eetlepel koriander, ei, limoenblad en panko. Breng op smaak met zout en peper.
- Draai ballen van circa 25 gram en bak deze kort aan in olijfolie.
- Champignons: Borstel de champignons schoon en verwijder de stelen.
- Rasp de citroen en pers hem uit.
- Pluk de blaadjes van de korianderstelen en hak ze fijn.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de tijm, boter en sap van de citroen toe.
- Kook de champignons kort (maximaal 2 minuten) in de bouillon.
- Haal de champignons eruit, plaats ze in een ovenschaal en kook de bouillon tot de helft in.
- Voeg 6 eetlepels olijfolie, rasp van een halve citroen en 1 eetlepel koriander toe en meng met de staafmixer.
- Giet wat bouillon over de champignons, plaats de balletjes erop en zet voor 5-6 minuten in een oven van 170ºC.
- Garnering: Meng de mayonaise met 1/2 eetlepel sriracha.
- Rooster de pinda's in een droge koekenpan, laat afkoelen en hak ze fijn.
- Rasp de limoen.
presentatie
- Plaats de gevulde champignon op een klein rond bordje.
- Giet een beetje bouillon rondom de champignon.
- Verdeel wat fijngehakte pinda's rondom de champignon.
- Bestrooi met wat limoenrasp.
- Leg een stukje kroepoek op het balletje. Vul op het laatste moment (anders wordt de kroepoek slap) het stukje kroepoek met sriracha- mayonaise en leg hierop een blaadje Thaise basilicum.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
oorsprong
Sergio Hermans
wijnsuggestie
La Calèche, Riff Pinot grigio


