
hoofdingrediënten
vis
Bouillabaise
3
st
sjalot
1
tn
knoflook
1
st
prei
4
st
tomaat (ontveld)
50
g
tomatenpuree
30
g
olijfolie
20
st
saffraandraadjes
2
tk
tijm
1,25
dl
witte wijn
400
g
visfilet(kabeljauw,wijting,poon,zalm)
14
st
gamba
250
g
kokkels
Rouille
1
st
paprika
1
st
ui
1
st
rode peper
4
tn
knoflook
1,5
dl
olijfolie (extra vergine)
peper en zout
1
sn
wit brood
Broodcroutons
1
st
stokbrood
Visfumet
visgraten
2
st
ui
3
stng
bleekselderij
1
bs
bladpeterselie (stengels)
3
bl
laurier
3
tk
tijm
10
st
zwarte peperbolletjes
1
st
citroen
5
dl
witte wijn
3
dl
water
3
tn
knoflook
bereiding
- Visfumet: Snijd de ui en bleekselderij in grove stukken.
- Stoof de ui en bleekselderij in een beetje boter.
- Doe er de visgraten bij en laat ze ook even meestoven.
- Blus af met de witte wijn.
- Voeg het koude water toe en breng aan de kook.
- Pluk de blaadjes van de peterselie en voeg de stengels toe aan de fumet.
- Voeg eveneens de peperbolletjes, de tijm en laurier toe.
- Snijd de citroen doormidden en plet de tenen knoflook. Voeg toe aan de fumet.
- Breng aan de kook op een zacht vuurtje en laat dan een half uur trekken op de doorkookplaat.
- Zeef de fumet.
- Bouillabaise: Pel de sjalotten, knoflook en snipper ze fijn.
- Was de prei en snij de prei in ringen van 0,5cm dik.
- Pel de tomaten en snij ze in grove stukken van 1 bij 1 cm.
- Verhit de olijfolie in een ruime brede pan.
- Voeg de fijngesneden sjalot, knoflook en prei toe en fruit licht aan.
- Voeg de gepelde tomaten, tomatenpureee, saffraan en tijm toe en fruit licht aan.
- Blus het geheel af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
- Voeg de visfumet toe.
- Snij de visfilets in stukken van 2 bij 2 cm.
- Leg de filets in de soep tot ze gaar zijn.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Vlak voor uitserveren: Bak de gamba's tot ze roze kleuren en gaar zijn.
- Kook de kokkels in een pan met wat van de bouillon tot ze open gaan.
- Rouille: Verwijder zaadlijsten en pitjes uit de paprika en rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
- Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes.
- Pureer alle ingrediënten (paprika, ui, rode peper, knoflook ,witbrood ) zonder de olijfolie. Voeg daarna al kloppend de olijfolie geleidelijk toe.
- Bak het stokbrood af en snijd in sneetjes.
presentatie
- Schep de bouillabaise in een bord met een diepe kom.
- Leg er wat van de gamba's en kokkels op en strooi er wat peterselie overheen.
- Bestrijk de broodcroutons met rouille en leg ze eventueel in de soep.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


