Soep

Bouillabaise

menu: oktober 2016

14 personen

hoofdingrediënten

vis

Bouillabaise

3
st
sjalot
1
tn
knoflook
1
st
prei
4
st
tomaat (ontveld)
50
g
tomatenpuree
30
g
olijfolie
20
st
saffraandraadjes
2
tk
tijm
1,25
dl
witte wijn
400
g
visfilet(kabeljauw,wijting,poon,zalm)
14
st
gamba
250
g
kokkels

Rouille

1
st
paprika
1
st
ui
1
st
rode peper
4
tn
knoflook
1,5
dl
olijfolie (extra vergine)
peper en zout
1
sn
wit brood

Broodcroutons

1
st
stokbrood

Visfumet

visgraten
2
st
ui
3
stng
bleekselderij
1
bs
bladpeterselie (stengels)
3
bl
laurier
3
tk
tijm
10
st
zwarte peperbolletjes
1
st
citroen
5
dl
witte wijn
3
dl
water
3
tn
knoflook

bereiding

  1. Visfumet: Snijd de ui en bleekselderij in grove stukken. 
  2. Stoof de ui en bleekselderij in een beetje boter.
  3. Doe er de visgraten bij en laat ze ook even meestoven.
  4. Blus af met de witte wijn.
  5. Voeg het koude water toe en breng aan de kook.
  6. Pluk de blaadjes van de peterselie en voeg de stengels toe aan de fumet.
  7. Voeg eveneens de peperbolletjes, de tijm en laurier toe.
  8. Snijd de citroen doormidden en plet de tenen knoflook. Voeg toe aan de fumet.
  9. Breng aan de kook op een zacht vuurtje en laat dan een half uur trekken op de doorkookplaat.
  10. Zeef de fumet.
  11. Bouillabaise: Pel de sjalotten, knoflook en snipper ze fijn.
  12. Was de prei en snij de prei in ringen van 0,5cm dik.
  13. Pel de tomaten en snij ze in grove stukken van 1 bij 1 cm.
  14. Verhit de olijfolie in een ruime brede pan.
  15. Voeg de fijngesneden sjalot, knoflook en prei toe en fruit licht aan.
  16. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpureee, saffraan en tijm toe en fruit licht aan.
  17. Blus het geheel af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
  18. Voeg de visfumet toe.
  19. Snij de visfilets in stukken van 2 bij 2 cm.
  20. Leg de filets in de soep tot ze gaar zijn.
  21. Breng op smaak met peper en zout.
  22. Vlak voor uitserveren: Bak de gamba's tot ze roze kleuren en gaar zijn.
  23. Kook de kokkels in een pan met wat van de bouillon tot ze open gaan.
  24. Rouille: Verwijder zaadlijsten en pitjes uit de paprika en rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  25. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes.
  26. Pureer alle ingrediënten (paprika, ui, rode peper, knoflook ,witbrood ) zonder de olijfolie. Voeg daarna al kloppend de olijfolie geleidelijk toe.
  27. Bak het stokbrood af en snijd in sneetjes.

presentatie

  1. Schep de bouillabaise in een bord met een diepe kom.
  2. Leg er wat van de gamba's en kokkels op en strooi er wat peterselie overheen.
  3. Bestrijk de broodcroutons met rouille en leg ze eventueel in de soep.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten