Nagerecht
Bosvruchtengratin met lichte sabayon van Torcolato en vanilleijs
menu: september 2011
14 personen

hoofdingrediënten
biscuit
240
g
gepasteuriseerd eidooier
240
g
gepasteuriseerd eiwit
2
tl
vanille essence
250
g
suiker
190
g
gezeefde bloem
vanilleijs
7,5
dl
melk
2,5
dl
room
1
st
vanillestokje
210
g
gepasteuriseerd eidooier
200
g
suiker
10
g
vanillesuiker
1
st
citroen
bosvruchtengratin
200
g
bramen
200
g
frambozen
200
g
aardbeien
200
g
bosbessen
120
g
gepasteuriseerd eidooier
120
g
suiker
2
dl
torcolato (italiaanse zoete wijn)
1
st
citroen
poedersuiker
bereiding
- Biscuit. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers met de suiker tot het mengsel wit ziet. Voeg de vanille essence toe en spatel de helft van het eiwitschuim door het mengsel.
- Zeef vervolgens de bloem boven het mengsel en roer het er meteen doorheen. Zorg dat het mengsel glad blijft. Spatel tot slot de rest van het eiwitschuim door het mengsel.
- Bekleed een bakplaat met een bakmatje en stort hier het biscuitdeeg in. Besprenkel lichtjes met wat water en laat 15 minuten bakken in een tot 170° C voorverwarmde oven. Neem de biscuit uit de oven als het licht goudbruin ziet.
- Vanilleijs. Snijd het vanillestokje open en laat het 20 minuten trekken in de melk en room. Haal het stokje er uit en krab het merg er uit. Doe het merg bij de melk en de room.
- Klop de eidooier met de suiker, vanillesuiker en 3 eetlepels citroensap los. Verwarm het melk/room mengsel. Voeg dit toe aan het eidooiermengsel en laat het geheel binden (niet koken). Laat het geheel afkoelen en draai het tot ijs in de ijsmachine.
- Bosvruchtengratin. Was de aardbeien en de bosbessen. Marineer de bramen, frambozen, aardbeien en de bosbessen een half uur in 1 dl Torcolato (wijn) samen met 80 gram suiker en het sap van 1 citroen. Laat goed uitlekken en vang het vocht op. Zeef dit vocht (zet weg voor de sabayon).
presentatie
- Presentatie:
- Snijd van het biscuit 14 vierkantjes van 7 bij 7 cm.
- Leg de vierkantjes op bordjes en bevochtig met marinadevocht.
- Verdeel het vruchtenmengsel over de biscuit vierkantjes en schep de sabayon er overheen.
- Bestuif met wat poedersuiker en gratineer even met de gasbrander.
- Leg er bolletje vanilleijs naast en serveer direct.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


