dessert
Bladerdeegje met gebakken kaneelappeltjes , creme royale en karamel
menu: maart 2015
14 personen

hoofdingrediënten
appels
bladerdeeg
14
st
roomboter bladerdeeg ( 10x10cm)
karamelsaus
100
g
suiker
1,6
dl
slagroom
15
g
boter
50
ml
water
krokant koekje
2
st
loempiavel 21,5 x21,5 cm
75
g
hazelnoten, gepeld
3
el
ahornsiroop
creme royale
1
st
vanillestokje
3
dl
melk
100
g
eierdooiers, gepasteuriseerd
25
g
custard poeder
75
g
suiker
2
dl
slagroom
appels
5
st
appels, jonagold
25
g
boter
25
g
suiker
kaneelpoeder
bereiding
- Bladerdeeg: Snijd de plakken bladerdeeg doormidden zodat je plakjes krijgt van 5 x 10cm.
- Leg een siliconenmat op de bakplaat en leg hierop de deegplakjes en prik ze in met een vork.
- Dek af met een tweede bakmatje en daarbovenop een roestvrijstalen plaatje.
- Bak ze krokant op 200ºC in ongeveer 25 minuten, eventueel 1 x omdraaien.
- Karamelsaus: Doe de suiker met het water in een sauspan en laat langzaam karameliseren.
- Warm de room op en giet samen met de boter bij de karamel (let op spatten).
- Laat de saus doorkoken tot er een gladde massa ontstaat en laat afkoelen.
- Krokante koekje: Hak de hazelnoten fijn.
- Snijd de loempiavellen in 14 plakken van 5x 10 cm.
- Leg de plakken op een bakmatje en strijk ze in met de siroop en bestrooi met fijngehakte hazelnoten.
- Bak ze op 180ºC tot ze goudbruin zijn.
- Creme royale: Snijd het vanillestokje open in de lengte richting en schraap het merg eruit.
- Doe de melk met het vanillestokje en merg in een steelpan en breng aan de kook.
- Klop de dooiers en de suiker tot een wit schuim.
- Los het custardpoeder op in een beetje melk en voeg bij het eidooiermengsel.
- Haal het vanillestokje uit de kokende melk en giet de kokende melk langzaam onder het eidooiermengsel en blijf voortdurend roeren.
- Breng al roerend aan de kook tot alles gebonden is en laat afkoelen.
- Leg er een stukje huishoudfolie op zodat er geen vel ontstaat.
- Klop de room stijf en roer onder de afgekoelde massa
- Appels: Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in gelijke parten.
- Bak de appelpartjes in de boter en bestrooi ze met suiker en wat kaneelpoeder en laat karameliseren.
presentatie
- Leg een plak bladerdeeg op een bord en schik er appelpartjes op.
- Leg er een tweede laagje bladerdeeg op en spuit rondom op de randen toefjes creme royale.
- Dek het geheel af met een krokant gebakken koekje.
- Nappeer wat karamelsaus op het bord rondom het bladerdeeg taartje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Château du Seuil Blanc


