dessert

Bladerdeegje met gebakken kaneelappeltjes , creme royale en karamel

menu: maart 2015

14 personen

hoofdingrediënten

appels

bladerdeeg

14
st
roomboter bladerdeeg ( 10x10cm)

karamelsaus

100
g
suiker
1,6
dl
slagroom
15
g
boter
50
ml
water

krokant koekje

2
st
loempiavel 21,5 x21,5 cm
75
g
hazelnoten, gepeld
3
el
ahornsiroop

creme royale

1
st
vanillestokje
3
dl
melk
100
g
eierdooiers, gepasteuriseerd
25
g
custard poeder
75
g
suiker
2
dl
slagroom

appels

5
st
appels, jonagold
25
g
boter
25
g
suiker
kaneelpoeder

bereiding

  1. Bladerdeeg: Snijd de plakken bladerdeeg doormidden zodat je plakjes krijgt van 5 x 10cm.
  2. Leg een siliconenmat op de bakplaat en leg hierop de deegplakjes en prik ze in met een vork.
  3. Dek af met een tweede bakmatje en daarbovenop een roestvrijstalen plaatje.
  4. Bak ze krokant op 200ºC in ongeveer 25 minuten, eventueel 1 x omdraaien.
  5. Karamelsaus: Doe de suiker met het water in een sauspan en laat langzaam karameliseren.
  6. Warm de room op en giet samen met de boter bij de karamel (let op spatten).
  7. Laat de saus doorkoken tot er een gladde massa ontstaat en laat afkoelen.
  8. Krokante koekje: Hak de hazelnoten fijn.
  9. Snijd de loempiavellen in 14 plakken van 5x 10 cm.
  10. Leg de plakken op een bakmatje en strijk ze in met de siroop en bestrooi met fijngehakte hazelnoten.
  11. Bak ze op 180ºC tot ze goudbruin zijn.
  12. Creme royale: Snijd het vanillestokje open in de lengte richting en schraap het merg eruit.
  13. Doe de melk met het vanillestokje en merg in een steelpan en breng aan de kook.
  14. Klop de dooiers en de suiker tot een wit schuim.
  15. Los het custardpoeder op in een beetje melk en voeg bij het eidooiermengsel.
  16. Haal het vanillestokje uit de kokende melk en giet de kokende melk langzaam onder het eidooiermengsel en blijf voortdurend roeren.
  17. Breng al roerend aan de kook tot alles gebonden is en laat afkoelen.  
  18. Leg er een stukje huishoudfolie op zodat er geen vel ontstaat.
  19. Klop de room stijf en roer onder de afgekoelde massa
  20. Appels: Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in gelijke parten.
  21. Bak de appelpartjes in de boter en bestrooi ze met suiker en wat kaneelpoeder en laat karameliseren. 

presentatie

  1. Leg een plak bladerdeeg op een bord en schik er appelpartjes op.
  2. Leg er een tweede laagje bladerdeeg op en spuit rondom op de randen toefjes creme royale.
  3. Dek het geheel af met een krokant gebakken koekje.
  4. Nappeer wat karamelsaus op het bord rondom het bladerdeeg taartje.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Château du Seuil Blanc

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten