
hoofdingrediënten
gehakt
Bapao
400
g
bapaomeel
120
ml
lauw water
140
ml
lauwe melk
24
g
fijne tafelsuiker
9
g
gedroogde gist
50
g
bapaomeel (bestuiven)
Vleesvulling
100
ml
hoisinsaus
1/2
tl
honing
1
tl
donkere sojasaus
1/2
el
maizena
1/2
el
bloem
400
g
gehakt h.o.h.
Zoetzure saus
150
g
suiker
100
ml
natuurazijn
100
ml
groentebouillon (van poeder)
1
st
sjalot
1
tn
knoflook
1
st
kaneelstokje
1
st
steranijs
2
st
jeneverbes
1
st
rood pepertje
1
el
tomatenpuree
zonnebloemolie, allesbinder
bereiding
- Deeg: Maak een kuiltje in de bloem.
- Los de gist op in het lauwe water met de suiker en laat dit 10 minuten staan tot zich belletjes vormen. Giet de gistoplossing in het kuiltje, meng een gedeelte van de bloem er doorheen en laat weer 10 minuten rusten.
- Voeg lauwe melk toe en kneed nu met de rest van de bloem net zolang tot het deeg niet meer kleverig is. Voeg voorzichtig een beetje bapaomeel toe als het deeg te plakkerig blijft. Dit kan ook met de Kitchen-aid.
- Doe het deeg in een kom, dek af met huishoudfolie en laat rijzen tot het dubbel zo hoog is. Gebruik daarvoor de warmhoudkast of een oven die niet hoger dan 40ºC staat.
- Vleesvulling: Doe de hoisinsaus met de sojasaus en de honing in een steelpannetje.
- Doe de bloem en de maizena in een schaaltje en doe er wat water bij en roer tot het een glad papje is. Doe dit dan bij de saus om te binden.
- Verwarm deze saus tot die dik en glanzend is.
- Bak het gehakt tot het rul en bruin is.
- Voeg dan het gehakt toe aan de saus en meng goed.
- Rol het deeg uit op een met bapaomeel bestoven aanrecht en steek er 14 rondjes met een diameter van 10 cm uit.
- Leg op ieder stukje deeg een schepje gehaktmengsel en vouw het deeg aan de bovenkant dicht. Rol tussen je handen tot een bolletje en leg de bapao in een met bakpapier beklede gaatjesbak van de Rational.
- Leg alle bapaos in de gaatjesschaal en dek ze af met huishoudfolie. Laat de broodjes op een warme plek nog even rijzen.
- Voor uitserveren: Stoom de broodjes 10 minuten in de Rational op 100ºC en 100 % vocht.
- Druk op aan (1). Stel de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden.
- Druk op de temperatuurtoets (6) en stel de temperatuur in op 100ºC met knop (19).
- Voeg 100% vocht toe door op toets (4) te drukken.
- Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17).
- Stoom de broodjes 10 minuten (eventueel instelbaar via knop (8/19)).
- Zoetzure saus: Fruit de gesnipperde en de fijngesneden knoflook aan in een beetje olie.
- Voeg de suiker toe en laat licht karameliseren op een laag vuur!!!
- Voeg de tomatenpuree toe en blus af met warme azijn en bouillon.
- Snijd het rode pepertje in kleine stukjes.
- Voeg alle specerijen toe en laat rustig een uurtje pruttelen op de doorkookplaat. Roer af en toe in het pannetje en laat zachtjes inkoken.
- Zeef de inhoud en bind eventueel met allesbinder.
presentatie
- Leg de bapao op een langwerpig schaaltje, doe wat zoetzure saus in een steelpannetje en plaats dit op het schaaltje naast de bapao.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
ENATE Rosado, Gorgo - Bardolino


