Nagerecht

Bakewell Taart met vanille ijs

menu: februari 2013

14 personen

hoofdingrediënten

deeg
425
g
bloem
1
st
ei losgeklopt
60
g
eidooiers
250
g
ongezouten boter
100
g
suiker
½
tl
zout
50
g
gemalen amandelen.
vulling
400
g
gemalen amandelen
175
g
suiker
8
st
losgeklopte eieren
½
tl
amandel essence
125
g
bramenjam.
50
g
geschaafde amandelen
vanille ijs
7,5
dl
melk
2,5
dl
room
1
st
vanillestokje
210
g
suiker
10
g
vanillesuiker
citroensap
taartvorm met losse bodem, bakpapier en steunvulling

bereiding

  1. Deeg: bloem, zout, suiker, boter en gemalen amandelen in de Kitchen-Aid met deeghaak kneden tot het deeg lijkt op broodkruimels.
  2. Het ei en de eidooiers een voor een toevoegen tot het een soepel deeg is.
  3. Doe het deeg in huishoudfolie en zet het een half uur in de koeling.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Vet en bloem een bakvorm in van 23 cm doorsnee met een losse bodem.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  7. Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem (hele bodem) met een vork, daarna bedekken met bakpapier en vullen met steunvulling en voor 15 minuten in de oven zetten.
  8. Na 15 minuten uit de oven halen en de steunvulling verwijderen. Is de bodem nog wat ongaar dan nog even zo terug voor een minuut of 2 om op te drogen.
  9. Verlaag de oventemperatuur tot 165 gr.
  10. Vulling: doe het amandelmeel en de suiker in een kom en meng goed.
  11. Voeg de losgeklopte eieren en de amandel essence toe en meng goed.
  12. Smeer een laag bramenjam over de bodem wanneer hij afgekoeld is.
  13. Giet de vulling over de jam in de taartbodem.
  14. Strooi er de amandelschilfers over en zet de taart in de oven voor 25-30 minuten of tot de vulling goed gaar en goudbruin is.
  15. Haal de taart uit de oven en laat hem rustig afkoelen.
  16. Vanille ijs: Snijd het vanillestokje open en laat het 20 minuten trekken in de melk en room. Haal het stokje er uit en krab het merg er uit. Doe het merg bij de melk en de room.
  17. Klop de eierdooier met de suiker, vanillesuiker en wat citroensap los. Verwarm het melk/room mengsel. Voeg dit toe aan het eierdooiermengsel en laat het geheel binden (niet koken).
  18. Laat het geheel afkoelen en draai het tot ijs in de ijsmachine. Bewaar in de vriezer en zet een half uur voor uitserveren in de koeling zodat het ijs niet te hard is.

presentatie

  1. Snijd 14 puntjes uit de taart en verdeel over de borden.
  2. Leg een bolletje ijs naast de taart en serveer uit.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten