
hoofdingrediënten
Aspergekroketje
200
g
witte asperges (de puree ligt al klaar)
200
g
groene asperges
4
dl
groentebouillon( let op! 12 gram op 4 dl water)
2
st
ei
100
g
gekookte boerenham
1/4
bs
bladpeterselie
100
g
boter
120
g
bloem
2
bl
gelatine, klein formaat
gepasteuriseerd eiwit
bloem
panko
kappertjesmayonaise
3
dl
mayonaise (basisrecept)
1
el
kappertjes
1/4
bs
dille
honing
gembersiroop
bereiding
- Aspergekroketje: Week de gelatine in ruim koud water.
- Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in zeer kleine stukjes.
- LET OP: i.v.m. de tijdsdruk is de puree van witte asperges al gemaakt. Indien u dit thuis maakt geldt hiervoor het volgende: Schil de witte asperges en snijd een stukje van de houtige onderkant af. Kook de witte asperges gaar in water met wat zout. Haal de asperges uit het water en doe ze in de blender.
- Snijd een stukje van de onderkant van de groene asperges af en blancheer ze 3-4 minuten in kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Snijd de asperges in kleine stukjes.
- Snijd de ham in kleine blokjes.
- Snijd de bladpeterselie fijn (2 eetlepels in totaal).
- Maak een roux van 100 gram boter en 120 gram bloem. Verwarm de boter op een laag vuur. Voeg in één keer alle bloem toe en roer dit met een spatel door de gesmolten boter. Laat de roux op een laag vuur 2-3 minuten garen. Roer regelmatig. De roux is gaar als deze gaat glanzen.
- Voeg de groentenbouillon in gedeelten toe aan de roux. Voeg vervolgens de puree van de witte asperges toe en roer er met een garde een glad mengsel van.
- Los de uitgeknepen blaadjes gelatine hierin op.
- Voeg de in kleine stukjes gesneden groene asperges, de stukjes hardgekookt ei, de blokjes ham en de 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie toe aan het mengsel. Breng de vulling goed op smaak met peper en zout.
- Laat de vulling voor de aspergekroketjes opstijven in de snelvriezer (LET OP: NIET LATEN BEVRIEZEN).
- Portioneer de vulling voor de aspergekroketjes. Gebruik voor het maken van de kroketjes eventueel het krokettenapparaat. Haal de kroketjes door de bloem, het losgeklopte eiwit en door de panko.
- Laat de kroketjes zo lang mogelijk opstijven in de gewone vriezer.
- Frituur vlak voor uitserveren op 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Kappertjesmayonaise. Maak 3 dl mayonaise volgens het basisrecept. Houd 2 eetlepels apart voor het tussengerecht. Spoel de kappertjes af en hak zeer fijn. Snijd de dille fijn (1,5 eetlepel). Roer de kappertjes en de dille door de mayonaise. Voeg eventueel nog wat honing of gembersiroop toe.
presentatie
- Leg op een langwerpig bordje een aspergekroketje.
- Serveer er een schaaltje met kappertjesmayonaise bij.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Crayfish Cove - Sauvignon Blanc, Riff Pinot grigio


