
hoofdingrediënten
appeltaartje
4
st
appels, jonagold
15
g
kaneelpoeder
14
pl
bladerdeeg
50
g
suiker
50
g
boter
30
g
abrikozengelei
frangipane
75
g
boter
75
g
broyage (50% amandelpoeder en 50% suiker)
1
st
ei
2
tl
calvados
calvadosijs
1
st
vanillestokje
1,5
dl
melk
150
g
suiker
150
g
eidooier
3,5
dl
room
20
ml
calvados
14
st
muntblaadjes
14
st
deegvormpjesmet losse bodem
bereiding
- Appeltaartje. Beboter de vormpjes en bestrooi ze met bloem en verwijder de overtollige bloem.
- Rol het bladerdeeg goed uit, bekleed de vormpjes met het deeg en prik er gaatjes in.
- Schil de appels, verdeel ze in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snijd de partjes in dunne schijfjes.
- Meng alle bestanddelen van de frangipane goed door elkaar en leg in ieder vormpje een laagje op de bodem.
- Schik hierop de appelschijfjes, bestrooi met kaneel en suiker en leg er een klontje boter bovenop.
- Bak ze op 175 graden gedurende 25 minuten tot ze bruin zijn.
- Doe bij de abrikozengelei een scheutje water en maak het geheel al roerend warm.
- Bestrijk de lauwwarme taartjes met dit mengsel voor een mooie glans.
- IJs. Snijd het vanillestokje open en laat 20 minuten trekken in de melk. LET OP NIET KOKEN.
- Haal het stokje eruit en schraap het merg eruit en doe terug in de melk.
- Klop de eidooiers samen met de suiker tot een wit lint.
- Voeg de melk langzaam toe aan het eidooiermengsel.
- Klop au bain marie tot het mengsel gaat binden.
- Klop de room samen met de calvados lobbig en voeg deze toe en draai er ijs van in de machine.
presentatie
- Verwijder de bakvormpjes en zet het taartje aan de rechterzijde van een langwerpig bord.
- Leg een mooi bolletje calvados-ijs in een klein wit steelpannetje aan de linkerzijde en garneer met een muntblaadje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


