Nagerecht

Appelsnoepje met baileysroom en kruimels

menu: december 2010

14 personen

hoofdingrediënten

kruimels

80
g
boter
80
g
suiker
80
g
bloem

appelsnoepje

7
st
grote appels (jonagold)
7
el
acaciahoning
20
g
vanillesuiker
75
g
blanke amandelen
75
g
hazelnoten
filodeeg 2 pakjes à 10 velletjes (ah)
boter
50
g
bruine cassonade

room

3
dl
slagroom
30
g
suiker
scheutje baileys

vanille-ijs

150
g
eierdooier
125
g
suiker
5
dl
melk
1,5
dl
room
1
st
vanillestokje
1
st
citroen

bereiding

  1. Bewaar het filodeeg onder een vochtige theedoek zodat het niet kan uitdrogen. Deeg dat over is, weggooien want het is dan niet meer geschikt voor de volgende groep.
  2. Meng voor de kruimeltjes de bloem, de suiker en de boter tot een grove, korrelige massa.
  3. Strooi dit uit op een bakmatje en bak in de oven op 180 graden tot ze mooi bruin zijn.
  4. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
  5. Bak de blokjes in boter en voeg, zodra ze wat zacht zijn, de honing en de vanillesuiker toe en laat karameliseren.
  6. Hak de noten en voeg die bij de appels. Laat afkoelen.
  7. Vanille-ijs: Verwarm de melk met het opengesneden vanillestokje. Klop de dooiers met de suiker schuimig en voeg het sap van ¼ citroen toe. Voeg al kloppend de hete melk toe en verwarm het mengsel tot 85 graden. Laat de pan schrikken in koud water en blijf regelmatig roeren. Zeef het mengsel en draai er in de ijsmachine ijs van. Halverwege de draaitijd de room langzaam toevoegen. Als het ijs klaar is even in de diepvries zetten.
  8. Smeer één voor één 14 plakken filodeeg in met boter en bestrooi met cassonade. Vouw dan dicht.
  9. Leg elk dubbel filovel op een stuk plastic folie.
  10. Leg er een reep appelblokjes op maar laat de zijkanten vrij. Rol dan op.
  11. Haal de folie weg en draai de uiteinden als bij een toffee.
  12. Leg op een bakmat en bak af in de oven op 200 graden tot ze goed bruin zijn.
  13. Klop de slagroom lobbig en voeg de suiker en Baileys naar smaak toe.

presentatie

  1. Snijd de warme appelsnoepjes schuin middendoor.
  2. Leg de twee helften op een bordje en bestrooi met de kruimels.
  3. Leg er een bolletje vanille-ijs en een schep baileysroom naast.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten