dessert

Aardbeienbavaroistaart

menu: mei 2019

14 personen

hoofdingrediënten

aardbeien

biscuit

175
g
eiwit (gepasteuriseerd)
140
g
eidooier (gepasteuriseerd)
156
g
suiker
100
g
bloem
9,6
g
bakpoeder
snufje zout

siroop

200
g
aardbeienjam (geen suikervrije)
2
el
aardbeienlikeur
1
st
citroen

mousse

260
g
aardbeienpuree
12
g
aardbeienlikeur
4
st
gelatineblaadjes (6,6g)
30
g
suiker
300
g
slagroom
60
g
volle melk

gelei

200
g
aardbeiencoulis
100
g
suiker
40
g
water
5
st
gelatineblaadje (8,25g)

garnering

7
st
grote aardbeien

bereiding

  1.  Biscuit: Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom (Kitchen-aid). Voeg als het stijf begint te worden in 3 etappes 125 gram suiker en een snufje zout toe. 
  2. Klop de eidooier in de keukenmachine met het restant suiker tot het wit is en spatel dit luchtig door het eiwit tot een egale massa.
  3. Zeef hierboven de bloem en bakpoeder en spatel dit luchtig door elkaar.
  4. Bedek twee bakplaten met bakpapier en strijk op ieder de helft van het deeg in een dunne laag uit. Bak de biscuits 2 tot 3 minuten in een oven van 220ºC tot ze mooi gebruind zijn. Laat ze afkoelen en leg ze omgekeerd op een snijplank. Verwijder het bakpapier voorzichtig. 
  5. Siroop: Pers de citroen uit.
  6. Verwarm de aardbeienjam en voeg twee eetlepels aardbeienlikeur en het citroensap toe. Laat even zachtjes pruttelen en haal de siroop dan van het vuur. Laat afkoelen.
  7. Aardbeienmousse: Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water.
  8. Klop de suiker en slagroom tot yoghurtdikte. 
  9. Verwarm de melk tot tegen het kookpunt en giet het in een ruime kom. Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes er één voor één door tot ze volledig opgelost zijn. Voeg vervolgens de aardbeienpuree en de likeur toe. Spatel hier de slagroom door.
  10. Taart: Neem 1 biscuit, steek er op een hoek een cirkel uit van 22 cm en leg deze op de bodem van de taartring. Steek op de hoek van de andere biscuit een cirkel van 20 cm uit.
  11. Snijd uit de 2 restanten 4 rechthoeken van ongeveer 8 bij 26 cm en smeer deze royaal in met aardbeiensiroop. Leg ze op elkaar en snijd ze in de lengte doormidden en leg dit weer op elkaar zodat je 8 laagjes biscuit hebt. Dit noemen we een stapelaar. Leg de stapelaar rechtop 20 minuten in de vriezer.
  12. Snijd er balkjes uit van maximaal 1cm dik en zet deze rechtop op de bodem van de taart tegen de wand van de ring, zodat een verticaal streepjespatroon ontstaat.
  13. Vul de taartring voor de helft met de aardbeienmousse. Plaats 15 minuten in de snelvriezer.
  14. Leg de tweede bodem biscuit op de aardbeienmousse en smeer deze ook royaal in met de aardbeiensiroop. Plaats 10 minuten in de snelvriezer.
  15. Voeg de rest van de bavarois toe tot de bovenrand en plaats 15 minuten in de snelvriezer.
  16. Aardbeiengelei: Week de geatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water.
  17. Los de suiker onder zacht verwarmen op in het water (niet koken). Haal de pan van het vuur en los de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes er in op. Voeg de aardbeiencoulis toe en meng zorgvuldig. Zet koel weg.
  18. Afwerking:  Verwarm de ring met de handen totdat hij voorzichtig 1 cm omhoog geschoven kan worden.
  19. Giet de aardbeiengelei op de taart en zet koel weg om te stollen. Verwijder vervolgens voorzichtig de taartring.
  20. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze doormidden. Garneer de taart met de aardbeien.

presentatie

  1. Snijd de taart in 14 punten en plaats deze op een rond bordje.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Brachetto d’Acqui

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten